Home Društvo Stižu nam sunčani dani i tropske noći

Stižu nam sunčani dani i tropske noći

SHARE

Iako u našoj zemlji proteklih dana prevladava nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak govori kako nema razloga za strah od poplava u BiH.

Nakon što je jučer u samo desetak minuta poplavilo nekoliko naselja u Srbiji uslijed obilnih padalina, građani BiH u strahu su kako bi i našu zemlju mogao sustići sličan scenarij.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, obilnije padaline očekuju se u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima naše zemlje.

Proteklih dana smo imali uglavnom nagle pljuskove i stvaranje bujica na lokalnom nivou, koje nisu izazvale nikakve velike i značajnije štete. Također, nije bilo angažiranja civilnih zaštita u BiH, a nema ni naznaka da nam nešto prijeti, kazao je Solak.

Direktor FUCZ dodaje kako i pored stabilnih prognoza uvijek treba biti na oprezu, a naročito nakon dešavanja u okruženju.

Čudno je vrijeme i velika količina kiše padne u vrlo kratkom roku. Vidimo i šta se desilo u Srbiji i Crnoj Gori. Međutim, kod takvih stvari ne postoji nikakva efikasna borba. Kontinuirano razmjenjujemo informacije s kolegama iz hidrometeorologije koji opet relativno mogu predvidjeti neku količinu kiše. Slabo tko može procijeniti da će pasti 100 litara kiše na četvorni metar u sat vremena, istaknuo je Solak.

Od danas poslijepodne u BiH se očekuje razvedravanje i stabilizacija vremena. Stabilno i sunčano vrijeme zadržat će se do 19. lipnja kada se očekuju i prve ovogodišnje tropske noći. Prema prognozi meteorologa Dženana Zuluma, početkom idućeg tjedna mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi u centralnim i istočnim područjima BiH.