Home Društvo Agencija o povlačenju: Povlačenje serija hrane za dojenčad – što je poduzela...

Agencija o povlačenju: Povlačenje serija hrane za dojenčad – što je poduzela Agencija za sigurnost hrane

SHARE

Agencija za sigurnost hrane BiH uputila je zastupniku u BiH za distribuiranje proizvoda “Novalac”, zahtjev za hitnim dostavljanjem povratne informacije vezano za distribuciju spornih serija mliječne hrane za dojenčad “Novalac” i o eventualno poduzetnim mjerama s njihove strane, izvijestili su u ponedjeljak iz te agencije.

Naime, određeni proizvodi “Novalac” predmetom su povlačenja i opoziva uslijed neadekvatnog sadržaja ekstra masnih kiselina, glicidil ekstra (glicidol) i 3-monohlorpropan-1,2-diol (3-MCPD). Povlačenje se vrši iz preventivnih razloga, s obzorom da utjecaj navedenih spojeva za zdravlje djece još uvijek nije dovoljno znanstveno ispitan.

Prema zaprimljenoj povratnoj informaciji od kompanije Medis International d.o.o. Sarajevo, zastupnika za distribuciju proizvoda Novalac, proizvod Novalac 1 800 g, serija 9828301, rok uporabe do 1. 9.2019. nije prisutan u BiH, dok je proizvod Novalac CC 400, serija 45405, rok uporabe 23. 9. 2018., prisutan i na tržištu BiH, renosi Fena.

Zbog toga će se tražiti povrat proizvoda Novalac CC 400 g, serija 45405, rok uporabe 23. 9. 2018., zatim će se informirati sve veledrogerije i ljekarne o njegovom povratu s tržišta BiH, te informirati krajnji kupci o njegovom povratu s tržišta.

Agencija za sigurnost hrane BiH dostavila je povratnu informaciju zaprimljenu od distributera nadležnim inspekcijskim organima, zajedno s listom distribucije i rezultatima analize koju je provela austrijska Agencija za zdravlje i sigurnost hrane AGES.