Home Šport Boban: Svašta sam čuo o sebi, pa i da sam homoseksualac…

Boban: Svašta sam čuo o sebi, pa i da sam homoseksualac…

SHARE
Legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, Zvonimir Boban, koji od svibnja 2016. godine obnaša ulogu savjetnika predsjednika FIFA-e, govorio je o stanju u hrvatskom nogometu

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban, nakon igračke karijere posvetio znanosti, ali i komentiranju aktualnosti u nogometu, i to ne samo talijanskom, u kojem je proveo najveći dio svoje bogate karijere, već i hrvatskom. S obzirom na to da je bio na čelu jedinog hrvatskog sportskog dnevnog lista, izuzetno je dobro upućen u sva zbivanja. S toga su njegovi komentari uvijek rado čitani i slušani.

Baš poput intervjua kojeg je dao za HRT.

Komentirao je stanje u Fifi.

‘Fifa je drugačija nego je bila, daleko je od one koja je bila uvaljana u blato, u kojoj je bilo korupcije. Gianni Infantino doveo je nove ljude, sve se radi transparentno a izvješća su transparentna. Čistimo ostavštinu Seppa Blattera.

Branio je Boban projekt s 48 reprezentacija na SP-u, potom i uvođenje video-tehnologije. A dio razgovora potrošio je i na hrvatski nogomet.

‘Nema napretka, jer nema jasne strategije što bi to naš nogomet trebao biti. Jasno reprezentacija je jedno, to je sve cirkus koji dođe i prođe, i koji se voli i poštuje, i koji nam daje toliko radosti, ali nije samo reprezentacija naš nogomet,’ rekao je Boban te nastavio:

‘Naš nogomet je iznad svega naša liga, naša infrastruktura, jadni derutni stadioni, preživljavanje naših klubova, preživljavanje nogometnih škola. Nogomet se nažalost nije pozicionirao kao dobra i poštena djelatnost unutar našeg društva tako da bi ju politika mogla prigrliti i opravdati nekakvo pravo bavljenje nogometom. Jasno nam je da se onda političari na vanjskim stadionima i slikaju u dresovima a to je jednako smiješno. Nogomet se nije pozicionirao na pravi način. Bolja atmosfera je nemoguća’.

Osvrnuo se Boban na naslov nogometaša Rijeke.

Izjavu Zdravka Mamića da je taj Rijekin bio naslov koji smo vidjeli sada i više nikada, samo je prokomentirao.

‘U HNL-u je sve moguće’.

‘Hajduk? Ja se osobno teško mirim s takvim Hajdukom, autsajderom. To je loše za hrvatski nogomet i nadam se da će se brzo vratiti. Iako sumnjam jer ne vidim viziju i hajdukovski put. Ne vidim reformatora i ljude koji tehnički mogu prepoznati stvar’.

Naši treneri se uzdižu, Bilić, Kovač, Tudor?

‘Nije da nisam želio biti trener jer svi mi želimo prenijeti znanja. Nastavio sam s Uefinom akademijom, imam diplomu, ali u Hrvatskoj nisam imao mogućnosti raditi. Što se tiče trenera, jako sam sretan zbog njih. Posebno sa Slavenom, jer znamo se od 13. godine, s kojim sam vezan. On je najveći stručnjak u Hrvata i donio veliki napredak. Implementirao je nove tehničke sustave. Tudor i Kovač su se patili na terenu, ali takvi su i tijekom karijere i znali su što znači mjeriti svaki centimetar. Kovač je igrao finale njemačkog kupa, izgubio je od Borussije iako nije bila puno bolja. Želim im puno sreće’.

Iz Sportskih novosti, za koje je pisao jedno vrijeme, otišao je na ružan način, nakon čega se počelo pričati da je u financijskim problemima i dugovima.

‘Svašta sam čuo o sebi. Homoseksualci su mi govorili da sam peder, kriminalci da sam lopov, a hulje da sam loš čovjek… Na sceni je sada polupismena rulja koju podržavaju polupismeni novinari. Idemo na sud jer su slagali da sam u dugovima. To je novina koja ima odlične pisce, ali lošeg gazdu. Za njega sam radio zbog svoje gluposti. Želim sreću gospodinu Hanžekoviću koji mi je rekao da trebam surađivati s institucijama, a ja sam mu rekao da treba surađivati s istinom. Veliki ovršitelj to nije razumio ili nije htio.

Što se tiče postupka s navodnim bivšim prijateljem, to je bila kriva procjena jednog mladog bivšeg fudbalera koji je mislio da je pametniji nego što je bio. Tako da nisam ni provjeravao, iako sam možda trebao, čudnu prošlost tog čovjeka. Kako god, ne želim opterećivati ljude mojom civilnom, dakle ne kriminalnom nego civilnom parnicom, koja je sad na trećem stupnju. Prihvatit ću reviziju kakva god bude, što bude trebalo platiti, platit ću, dužan sigurno neću ostati nikome’.

Hrvatska reprezentacija?

‘Obožavam je, na ponos je svima nama, kako igraju kako se ponašaju i kakvu odgovornost imaju. Oni osjećaju da moraju imati to poštovanje, pristup tom kultu, pronose ga na najbolji mogući način.

Imali ste polemika i s izbroniko Čačićem?

‘Ha ha.. Tko me se nije dotaknuo iz gazdine svite? Ali što se nogometa tiče, igrali smo sjajno. I uživao sam u kreativnosti, talentu i lakoći nogometa. Nisam uživao o taktičkom neprepoznavanju portugalske taktike. Ali kako su nastavili igrati, želim Čačiću da tako i nastavi.

U nedjelju Hrvatska gostuje na Islandu.

‘Jedina prava opasnost je neozbiljnost. To do sad nisu pokazali, pa vjerujem da ni neće’, zaključio je Boban.