Home Gospodarstvo Uzgajivači smilja najavili borbu: Cijena od 2,50 KM najniža je na koju...

Uzgajivači smilja najavili borbu: Cijena od 2,50 KM najniža je na koju pristajemo

SHARE

Nakon što je proteklih dana u medijima objavljeno da se u istočnoj Hercegovini smilje prodaje i za 1 KM, oglasilo se Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovine, iskazujući nezadovoljstvo trenutnom situacijom oko otkupa smilja.

“Želimo naglasiti da smo u par dana oformili grupu, jednu od mnogih na ovom području, i samo naša grupa broji više od milijun sadnica smilja, a to još nije konačna brojka. Kako imamo saznanja da mnoge velike zemlje imaju zasađene plantaže smiljem koje su veličine naše Hercegovine, pitamo se: zar smo mi ti koji smo zasitili tržište?”, navode iz ove udruge te dodaju: “Hercegovački škrti krš nas nije iznevjerio pa nam je dao blagodati koje mnoge bogatije zemlje nisu u stanju, daje nam visoko kvalitetno smilje i osiguravalo je mnogim obiteljima neku egzistenciju u ovim teškim vremenima”.

S obzirom na novonastalu situaciju, “sad se pitamo i pitamo nadležne da li da nastavimo ili da svom kršu kažemo hvala i da skupa sa svojom djecom potražimo bolje sutra. A kako smo mi Hercegovci ljudi vrijedni i složni kada je to najpotrebnije, idemo sada do kraja u našoj borbi za bolje sutra. Cijena od 2,5 KM bi bila neka realna najniža cijena na koju bismo pristali, sve ostalo bi rezultiralo propašću za nas”, navode smiljari, najavljujući sastanak 18. lipnja u Čapljini.

“Pozivamo sve smiljare da se pridruže sastanku povodom daljnega dogovora sastanku, kao i našoj Facebook grupi – Udruženje Malih Proizvođača Smilja Hercegovina.”