Home Politika Nitko nema što Klobuk imade: potpredsjednika Sabora i ministricu Plenkovića Vlade

Nitko nema što Klobuk imade: potpredsjednika Sabora i ministricu Plenkovića Vlade

SHARE

Nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, dodajući da od bivšeg ministra Davora Ive Stiera koji je ranije tijekom dana podnio ostavku, očekuje “lojalan i angažiran” rad u Hrvatskom saboru.

Foto: fah

“Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili. Ja očekujem normalno funkcioniranje vlade. Ona će u dogovoru s predsjednikom Sabora biti na dnevnom redu i odbora i plenarne sjednice, a kolega Stier će i dalje biti aktivan u Hrvatskom saboru”, rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a.

Današnja Stierova ostavka bila je očekivana, rekao je premijer, dodajući da su o tome razgovarali “već dulje, tijekom proteklih mjeseci”, i da je kod Stiera osjećao “određene rezerve”.

Plenković je rekao da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, ali je naglasio da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru” na tragu onoga kako je HDZ vidio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“U svakom slučaju ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je”, naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru”.

Stier podnio ostavku kako bi se više posvetio promociji demokršćanske opcije

Stier je u ponedjeljak izvijestio da je podnio ostavku na dužnost ministra, da se vraća u Sabor kao zastupnik i ostaje političkim tajnikom HDZ-a te će se, najavio je, snažnije posvetiti stranačkom radu i promociji demokršćanske opcije.

“Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bih mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao posvetiti kao ministra vanjskih poslova”, rekao je Stier u izjavi u sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon koje nije bilo postavljanja novinarskih pitanja.

Kazao je da je velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali da je važnije živjeti demokršćansku opciju “i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije hrvatske države i naše demokracije”.

“Posebice u ovoj novoj političkoj konstelaciji, potrebno je jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s hrvatskim građanima. A moja je procjena da to najbolje i najučinkovitije mogu učinit kao zastupnik u Sabor i kao politički tajnik HDZ-a”, poručio je.

“Rezimirajući” svoje obraćanje, Stier je kazao da će mu “nova zadaća” biti implementacija onoga što je napisao u eseju “Nova hrvatska paradigma” i onoga što je, kako je rekao, “zajedno s Andrejom (Plenkovićem) obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u”. “Vrijeme je da uvedemo načelo ‘jedan član – jedan glas’ za izbor svih dužnosnika u HDZ-u na svim razinama”, naglasio je.

Štoviše, kaže, vjeruje da to načelo moraju uvesti sve političke stranke, ne samo HDZ, “jer političke stranke pripadaju svim svojim članovima”.

“HDZ pripada svim našim članovima i svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da izaberu one ljude u Predsjedništvo i stranačka tijela koji će donijeti ključne odluke za stranku, ali i što je najvažnije za Hrvatsku”, dodao je Stier.

U obraćanju je naveo da je od premijera Plenkovića prije tjedan dana tražio da imenuje novu osobu na čelu MVEP-a “koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji”.

No, kako se tek u petak vratio iz New Yorka sa sjednice Vijeća sigurnosti, kazao je Stier, premijer Plenković nije htio da bude razriješen dužnosti dok je inozemstvu kako bi se “izbjegle moguće netočne interpretacije”.

Pod tim je Stier naveo spekulacije o svom mogućem odlasku iz HDZ-a te uskraćivanju “podrške Andreju”. “To je netočno. To je netočno”, poručio je.

 

Kada je bilo jasno da će Davor Ivo Stier napustiti Zrinjevac, s mjesta gdje se hadezeovski ministri mijenjaju jedan za drugim, Marija Pejčinović Burić spominjana je kao izgledna nova šefica hrvatske diplomacije, a da će uistinu i zasjesti u fotelju ministrice, premijer je u ponedjeljak navečer potvrdio tijekom intervjua HRT-u.

Državna tajnica u MVP-u ima snažnu Plenkovićevu podršku, dio je njegove nove ekipe, a dugogodišnja je diplomatkinja s iskustvom na mnogim poslovima na Zrinjevcu, piše jutarnji.hr.

Bila je već i pomoćnica ministra i državna tajnica, članica radnih skupina, predsjedala je brojnim odborima, a karijeru je počela kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar inženjeringu i direktorica Europskog doma u Zagrebu.

Marija Pejčinović Burić porijeklom je iz Klobuka rođena je u Mostaru 1963. godine, gimnaziju je pohađala u Ljubuškom, a Ekonomski fakultet završila u Zagrebu.

Njen otac Zdravko Pejčinović doselio se 1962. u Klobuk iz Vareša. Iste godine oženio se s Vlatkom Jurčić iz Klobuka. Oboje su djelovali kao prosvjetni djelatnici u Osnovnoj školi u Klobuku. U braku su dobili troje djece: Željko (1962.), Marija (1963.) i Angela (1971).

Magistrica je europskih znanosti i govori četiri strana jezika, a postdiplomski je upisala u Belgiji i Poljskoj.

Trebala je postati i veleposlanica u Parizu, na kraju HDZ-ovskog mandata u Vladi Jadranke Kosor, a predložio ju je Gordan Jandroković. Kako se u međuvremenu mijenjala vlast, Ivo Josipović nije želio prihvatiti listu na kojoj je i Marko Nobilo bio predložen za veleposlanika u Rimu i Pejčinović Burić je ostala na Zrinjevcu.