Home Vijesti LJEKOVITI TRETMANI ZRAKOM IZ KOŠNICA – SPAS ZA ASTMATIČARE, STARE I MLADE...

LJEKOVITI TRETMANI ZRAKOM IZ KOŠNICA – SPAS ZA ASTMATIČARE, STARE I MLADE SA BRONHITISIM ILI SRČANIM TEGOBAMA: Sve što dolazi iz košnice je lijek – pa i zrak

SHARE

Med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah, pčelinji otrov i vosak su najpoznatiji i najviše korišteni pčelinji proizvodi širom svijeta. Osim što su izuzetne hranjive vrijednosti svaki pojedinačni proizvod ima i povoljan uticaj na ljudsko zdravlje u liječenju i prevenciji pojedinih bolesti.

Za liječenje pojedinih bolesti specifičnim receptima pčelari, liječnici kao i farmaceuti izrađuju brojne pripravke za liječenje mnogih plućnih i srčanih bolesti. Posebnu ulogu u poboljšanju zdravlja pčelarstvo ima u liječenju respiratornih oboljenja, stoga je pčelar Osman Hašimović iz Visokog došao na ideju i otvorio je prvu “api komoru” u BiH gdje se uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica liječe različita respiratorna oboljenja.

Šta je api komora

Api komora je izgrađena drvena kućica u blizini košnica koja je sa sistemom cjevčica povezana sa košnicama iz kojih ljudi mogu da udišu ljekoviti zrak. Ima izuzetan zdravstveni uticaj na korisnika ali i komercijalni za pčelara koji zahvaljujući prodaji tzv. “ljekovitog zraka” može dodatno da zaradi.

Ovakvom terapijom mnogi stručnjaci i doktori smatraju da se mogu liječiti brojna respiratorna oboljenja i sve više zagovaraju da ovo nije alternativna već komplementarna medicina jer pomaže čovjeku preventivno. Dosadašnja iskustva korisnika ali i mnogih pčelara koji posjeduju ovakve komore potvrđuju izuzetan povoljan uticaj na liječenje astme i bronhitisa naročito kod djece. Cijela terapija se sastoji u tome da se u određenom vremenskom intervalu sjedi u prostoriji tj. api komori izrađenoj od prirodnih materijala najčešće drveta i uz pomoć uvezanog sistema cjevčica sa košnicom udiše zrak iz iste.

U apiterapiji prednjače Slovenci

Ovakvim oblikom liječenja, ali i sve više popularnog komercijalnog pčelarstva, kao i sadržaja u sklopu turističke ponude, su se prvi počeli baviti pčelari u Sloveniji. Sa apiterapijom koja inače predstavlja liječenje pčelinjim proizvodima, je još prije stotinjak godina započeo dr. Filip Terč u Mariboru, a njegov rođendan 30. mart se i obilježava kao Svjetski dan apiterapije. Ova terapija je od nedavno je dostupna i u BiH.

Prvu api komoru u BiH pokrenuo je pčelar Osman Hašimović u mjestu Čekrekčije nedaleko od grada Visokog. Već dugogodišnji pčelar se u posljednjih nekoliko godina isključivo bavi proučavanjem ljekovitih svojstava pčelinjih proizvoda, a za košnicu kaže da je prava prirodna apoteka, i sve što dolazi iz nje je lijek, pa i zrak.