Home Društvo Milijan Brkić: HRVATSKA I HRVATSKI NAROD SU SPASILI HRVATSKU I BOSNU I...

Milijan Brkić: HRVATSKA I HRVATSKI NAROD SU SPASILI HRVATSKU I BOSNU I HERCEGOVINU

SHARE

Drugostupanjska presuda šestorici Hrvata na Međunarodnom sudu u Haagu – među kojima su, osim časnika HVO-a i generali Hrvatske vojske – itekako se tiče i same Republike Hrvatske jer je riječ o pitanju koje zadire u zaštitu ukupnog hrvatskog nacionalnog interesa.

Isto tako u prvorazredne nacionalne interese spada i pitanje zašite hrvatskog naroda u BiH kojeg se danas tretira gotovo kao građane drugog reda i koji u stvarnom životu nemaju ista prava kao i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda.

Velika je to nepravda, tim više što su, Hrvati i hrvatska vojska (HV i HVO) dali najveći obol obrani i oslobađanju BiH od velikosrpske agresije. Nedopustivo je stoga da se Hrvate u BiH stigmatizira i da im se na teret stavlja to što su se samoorganizirali i opstali.

Svi mi u Republici Hrvatskoj moramo tu činjenicu stalno posvješćivati, vrednovati i napraviti sve što je u našoj moći da pronađemo najpravedniji i održivi model po kojem ćemo zaštititi svoj narod u našoj drugoj domovini Bosni i Hercegovini.

Zajedništvo Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj, odnosno zajedništvo HV-a i HVO-a, bili su temelj obrane od velikosrpske agresije, a danas to isto zajedništvo mora biti ona ista snaga što je nekada temeljem zajedništva rezultirala stvaranjem hrvatskih snaga, a danas pokretačka snaga koja će zaštititi prava Hrvata, njihov ostanak i opstanak na svojoj zemlji!