Home Gospodarstvo Ljubušak Zdenko Puljić predsjednik UO NK FBiH:Predloženi zakon će imati negativne posljedice...

Ljubušak Zdenko Puljić predsjednik UO NK FBiH:Predloženi zakon će imati negativne posljedice po pravni sustav FBiH

SHARE

Notarska komora Federacije BiH obratila se pismom vodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i nadležnoj parlamentarnoj komisiji u kojem skreću pažnju na dalekosežne negativne posljedice po pravni sustav Federacije Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, koji bi sutra trebao biti razmatran na sjednici Doma.

Predlagači spomenutog zakona, zastupnici Dennis Gratz i Faruk Ćupina, kao razlog za njegovo donošenje naveli su presudu Ustavnog suda FBiH, a kao osnov neustavnost odredbe člana 73. Zakona o notarima. Gratz i Ćupina navode da će se predloženim izmjenama implementirati naznačena presuda Ustavnog suda FBiH, a što je, kako ističu u Notarskoj komori, potpuno netočno, jer ovo rade iz osobnih, a ne javnih interesa koje bi kao zastupnici trebali zastupati, javlja Fena.

“Vlada Federacije BiH poduzela je određene aktivnosti kako bi se na adekvatan način predmetna presuda provela putem izmjena osporenih odredbi Zakona o notarima koje su navedene u izreci presude.

Stoga, ističemo da je preuranjeno razmatrati podnesene prijedloge izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima, kako u skraćenoj, tako i u redovitoj proceduri.

Pored toga, Vlada FBiH je obaviještena o aktivnostima Parlamenta FBiH i Notarske komore i samih notara o pokretanju postupka za preispitivanje naznačene presude pred Ustavnim sudom BiH, kao i o postupku ocjene ustavnosti navedenog zakona i još nekih drugih zakona pred Ustavnim sudom FBiH”, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić.

On navodi i da je Zakon o stvarnim pravima sistemski zakon koji je Parlament FBiH donio u sklopu cjelovite reforme građanskog i gospodarskog prava te svaka njegova izmjena i dopuna zahtijeva posebnu pažnju i odgovarajući sistemski pristup.

Odredbe Zakona o stvarnim pravima, čije se izmjene predlažu, nisu bile predmet ocjene ustavnosti, kaže Puljić, tako da nisu ni proglašene neustavnim, a što jasno proizilazi iz izreke predmetne presude koja je obvezujuća za sve.

“Osim što su preuranjene i ne vode očuvanju pravne sigurnosti u FBiH, predložene izmjene i dopune zakona su suvišne u smislu provedbe presude Ustavnog suda BiH. Ako bi bile usvojene ove zakonske izmjene koje predlažu navedeni zastupnici koji dolaze iz odvjetničke branše bi ugrozile pravni sustav, vladavinu prava, a posebno dostignutu razinu pravne sigurnosti u prometu nekretnina.

Predložene izmjene i dopune bi posebno mogle negativno utjecati na javne registre, rasterećenje sudova, poreske prihode kojih su samo u 2016. godini po osnovu PDV-a notari uplatili u proračun FBiH u iznosu 4,46 milijuna KM te obveze u pogledu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma i druge reformske procese i ciljeve, kao što je proces učlanjenja u Europsku uniju”, upozorava Puljić.