Home Gospodarstvo Kinezi kod Foče grade HE „Buk Bijela“ vrijednu 382 miliona KM

Kinezi kod Foče grade HE „Buk Bijela“ vrijednu 382 miliona KM

SHARE

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na zaključenje Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“, između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije „Čajna nešenel aero-tehnolodži internešenel endžiniring korporejšn“ /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/.

Za zaključivanje Memoranduma ovlašćuje se ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

HE „Buk Bijela“, instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje potpisan Ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini preduzeću „Elektroprivreda Republike Srpske“ i „Hidroelektranama na Drini“ iz Višegrada.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

HE „Buk Bijela“ biće građena na području opštine Foča, a sa stanovišta veličine akumulacije, instalisane snage i prosječne proizvodnje biće najveća elektrana na rijeci Drini.

Procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE „Buk Bijela“ je 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Kada ovaj objekat bude izgrađen to će znatno poboljšati energetski bilans Republike Srpske i dati dodatnu snagu proizvodnim kapacitetima „Elektroprivrede Republike Srpske“.