Home Zanimljivosti Najveći neriješeni svjetski misteriji: Mjesta zbog kojih ćete danima razbijati glavu!

Najveći neriješeni svjetski misteriji: Mjesta zbog kojih ćete danima razbijati glavu!

SHARE

Postoji nekoliko izuzetno poznatih misterija, kojima već stoljećima glave razbijaju i najveći umovi. U slučaju da volite mističnost za njih ste vjerojatno već i čuli, li u svakom slučaju, ponavljanje je majka znanja, stoga, evo o kojim je misterijima riječ na kojima bi mogli provesti dane na vašem idućem putovanju i razmišljati o tajnama koje kriju.

Petra, Jordan

‘Izgubljeni grad’, kako ga mnogi nazivaju, u sebi sadrži tisuće kuća, grobova, dvoraca i svetišta, kao i kazalište koje može primiti 3 tisuća gledatelja. Činjenica je kako je Petra magični grad sagrađen u stijeni koji izgleda kao destinacija iz bajke, ali je i njegov nastanak jedan od najvažnijih nerazjašnjenih misterija svijeta. Vjeruje se kako je grad izgrađen u 1. stoljeću prije Krista i da dan danas krije mnoge misterije…

Stonehenge, Engleska

Stonehenge je prekriven mnogim mitovima i legendama. Vjeruje se da je sagrađenu vremenu između 4. i 3. tisućljeća prije nove ere, ali nitko ne zna na koji način ni što točno predstavlja. Iako o njemu postoji mnogo teorija, Stonehenge je još uvijek na listi neriješenih misterija.

Stonehenge

Keopsova piramida u Gizi, Egipat

Jedino svjetsko čudo antičkog svijeta koje postoji i danas, zapravo je velika grobnica. Stručnjaci vjeruju kako je dovršena 2540. godine prije Krista, a piramida se smatra najvišom građevinom napravljenom isključivo ljudskom snagom, bez moderne tehnologije. Piramide u Gizi (i druge dvije, ne samo Keopsova) i dan danas se smatraju misterijima jer nitko nije uspio objasniti kako su ljudi mogli složiti ovakve masivne blokove koji uspješno odoljevaju zubu vremena.


Izgubljeni grad Atlantida

Prvi je ovaj grad spomenuo Platon prije otprilike 4400 godina, kao otok na kojem živi nevjerojatno napredna civilizacija. Prema legendi, vjeruje se kako je Atlantida postojala sve dok je nije razorila prirodna katastrofa poput potresa ili poplave. Vjeruje se da je nakon toga postala podvodno kraljevstvo koje štite sirene, a na pitanje je li i gdje se nalazio ovaj grad, nikad nismo dobili odgovor, iako je neko vrijeme i Jadran bio smatran domom Atlantide.

Kraljevstvo Inka

Moćno carstvo Inka i dalje je jedan od najvećih misterija, a ono je postojalo između 1200. i 1535. U Južnoj Americi. Njihov moderni i glavni grad nalazio se na vrhu teško dostupne planine, a danas je poznat kao Machu Picchu. Grad je za to vrijeme pio poseban s obzirom na sustav navodnjavanja i kanale, a kreacija grada kao i nestanak cijele civilizacije i dalje su obavijeni velom tajne.

Bermudski trokut

Bermudski trokut ‘smatra se odgovornim’ za nestanak mnogih brodova i aviona, a vjeruje se kako je ta brojka danas narasla na 140, u kojima je ukupno bilo 1400 putnika. Mnogi ovdje vjeruju u natprirodna objašnjenja. Znanstvenici do sad nisu ponudili nikakve konkretne odgovore osim priče o jakim magnetskim valovima na tom području koji vrijeme promjene u sekundi. U svakom slučaju, bermudski trokut jedna je od najpoznatijih neriješenih misterija.