Home Politika Most napao Plenkovića zbog suradnice Tene Mišetić, čiji roditelji imaju visoke funkcije...

Most napao Plenkovića zbog suradnice Tene Mišetić, čiji roditelji imaju visoke funkcije u HT-u

SHARE

Nakon sastanka Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave HT-a Davorom Tomaškovićem, ponovno se aktualiziralo pitanje gradnje agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske, upozorava Most u svojem priopćenju javnosti.

Navode kako je u narednom razdoblju ključno je realizirati agregacijsku mrežu koja bi spajala naselja, odnosno kreiranju svojevrsne informacijske autoceste. Deutsche Telekom, kao vlasnik većeg dijela postojećih cesta, zagovara nadogradnju postojeće bakrene infrastrukture, prenosi Index.hr.

Međutim, takav projekt ne može se financirati sredstvima Europske unije. Mostovi zastupnici već su ranije upozoravali na važnost gradnje optičke mreže koja bi obvezno morala biti u vlasništvu Hrvatske:

“Most je nudio i nudi rješenje u obliku izgradnje vlastite optičke mreže i infrastrukture. Gradnja agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske pitanje je od ključnog nacionalnog interesa. Nije dobro da strana kompanija u vlasništvu ima infrastrukturu od strateške važnosti za našu zemlju. Smatramo da ovime Andrej Plenković direktno pogoduje Deutsche Telekomu i osim što ugrožava hrvatske interese, narušava i sva pravila tržišne utakmice,” poručio je predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Majka i otac zamjenice predstojnika ureda premijera rade u HT-u

“Također, već je nekoliko puta upozoravano na sukob interesa Tene Mišetić, koja obnaša dužnost zamjenice Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Njezina majka Ariana Bazala – Mišetić direktorica je sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma, a njen suprug Ivica Mišetić obnaša funkciju zamjenika predsjednika Odbora u THT-u. Premijer Plenković posve je ignorirao ova upozorenja. Dužan je o ovome pitanju očitovati se hrvatskim građanima, “ poručio je predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Projekt gradnje optičke infrastrukture mora realizirati nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, smatraju u Mostu. Tako izgrađena infrastruktura ostaje u državnom vlasništvu i daje se u dugoročni najam svim operatorima na tržištu pod jednakim uvjetima.

“Prije svega, moramo zaštiti naše resurse, što uključuje i informacijsku infrastrukturu. To je apsolutni prioritet Mostove politike. Nužno je osigurati jednake uvjete za sve telekome koje posluju na našem tržištu. Također, upozoravali smo na spajanje Hrvatskog Telekoma i Optima Telekoma i indirektno kršenje tržišne utakmice te stvaranje monopola, čak su podnijete prijave Europskoj komisiji. Iako prividno u ovom slučaju monopola nema, HT će kao vlasnik diktirati cijene i nastup na tržištu što znači da će građani moći izabrati H1, ali će im biti onako kako odredi HT. Građani poslije odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja nemaju alternativu izbora, a ni formiranje cijena nije tržišno,“ – zaključio je Petrov.

Dnevnik.ba