Home Kultura BOLJUNI Veličanstvena nekropola koja odiše tajanstvenim mirom

BOLJUNI Veličanstvena nekropola koja odiše tajanstvenim mirom

SHARE

Jedanaest mjeseci nakon što se kao jedna od nekropola iz BiH, našla na UNESCO-voj listi zaštićene baštine, posjetili smo nekropolu Boljuni u stolačkoj općini. To je veličanstvena nekropola koja odiše tajanstvenim mirom. Za razliku od dvije ostale južnohercegovačke nekropole koje su također na UNESCO-voj listi, Boljuni su nešto posebno, piše Večernji list BiH.

Patina stoljeća

Mnogo poznatija Radimlja također u stolačkoj općini, djeluje kao muzej pod otvorenim nebom, dok Dilić, u općini Ljubuški, ostavlja dojam ‘spomenika pokraj puta’, međutim Boljuni s bunarom Neveš u podnožju, odišu patinom stoljeća.

Stećak po stećak, ukupno ih je 269, u dvije skupine. Klasifikacija po izgledu kaže 176 je specifičnih stećaka, 78 je ploča, 12 je sljemenjaka i tri krstače. Ukrašena su 92 stećka. Po broju natpisa 19, Boljuni su najbogatija nekropola u BiH.

Smještena je na zaravni sjeverozapadno od omalenog poljca, ispod skupine kuća, naselja Boljuni. Valja reći da za razliku od drugih, mještani i njihovi preci, nekropolu nisu devastirali.

Čuvari nekropole

Istina nema više Vinka Šutala, starca koji je za naših ranijih dolazaka oko nekropole čuvao ovce ili kad bi čuo zvuk auta koje se zaustavlja kod nekropole, dolazio, pričao legende o njoj, kazivao dvojbe koje su imali on i Šefik Bešlagić, koji je nekropolu istraživao i opisao.

Uglavnom, posljednji čuvar stećaka otišao je praviti društvo onima o kojima je rado pričao, ali prizor izaziva zadovoljstvo, nekropola je pokošena, uredna je i žičana ograda je oko nje. Put je proširen uz pomoć općine Stolac . Nakon uvrštavanja na popis svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, 15. srpnja 2016., nekropola Boljuni nije zaboravljena i zapuštena.

Dušan Musa, Vecernji.ba