Home Gospodarstvo Steže se obruč oko Ivice Todorića: Ni Živi Zid ga neće spasit...

Steže se obruč oko Ivice Todorića: Ni Živi Zid ga neće spasit od ruske Sberbank

SHARE

Sberbank je zaplijenila, odnosno blokirala dionice Mercatora koje nisu u vlasništvu koncerna Agrokor nego Ivice Todorića osobno. Potvrdili su nam to iz Agrokora.

Jutros su slovenski mediji prenijeli informaciju da je zaplijenjeno 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. Međutim, ta tvrtka nije u sastavu koncerna, nego u vlasništvu Ivice Todorića osobno. On je te dionice založio za kredit od 100 milijuna eura koje je Sberbank dala u veljači.

– Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela – obrazložili su nam iz Agrokora.

Zatim obrazlažu da manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

– Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaja na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d. – odgovorili su nam.

Podsjetimo, neslužbene informacije su govorile da je za taj kredit od 100 milijuna eura založena i polovica Kulmerovih dvora kao osobna imovina Todorićevih. Ako je to točno, Sberbank bi mogla uzeti i tu imovinu.