Home Šport VRAĆA SE NAKON 10 GODINA: Neven Spahija odlazi iz NBA lige i...

VRAĆA SE NAKON 10 GODINA: Neven Spahija odlazi iz NBA lige i spašava posrnulog euroligaškog velikana

SHARE

Nakon tri godine koje je proveo kao pomoćni trener Mikeu Budenholzeru u Atlanta Hawksima, bivši hrvatski izbornik odlazi iz NBAlige i vraća se u Europu. Zapravo, zemljopisno gledajući, u Aziju jer bi ovih dana trebao preuzeti klupu izraelskog velikana Maccabija.

“Budenholzer je dao blagoslov Nevenu Spahiji da napusti Hawkse i potpiše kao glavni trener Maccabija do 2020. godine”, objavio je na Twitteru uvijek dobro upućeni novinar David Pick.

Prvi izbor Maccabija bio je David Blatt, s kojim je klub već imao velike uspjehe, a prošle je sezone vodio tursku Darušafaku.

Spahija je već vodio Maccabi u sezoni 2006./07., pa iako je osvojio domaći naslov prvaka, nije uspio uzeti i kup, što je u svijetu proglašeno velikim kiksom, no treba uzeti u obzir da Ponos Izraela te sezone nije imao pretjerano konkurentnu momčad jer su ga zvijezde izbjegavale zbog nestabilne situacije u regiji.

No posljednjih godina ostajanje bez trofeja postalo je neugodna tradicija u najvećem izraelskom klubu i šesterostrukom europskom prvaku. Nakon posljednjeg osvajanja Eurolige 2014. krenula je silazna putanja, zbog strogo ograničenog budžeta opet su ga počela izbjegavati najveća imena, pa je klub izgubio dominaciju i u “svojem dvorištu”. Posljednje tri godine prvaci Itraela redom su bili Hapoel Migdal, Maccabi Rishon LeZion i Hapoel Bank Yahav.

U sezoni 2015./16. vodio ga je još jedan hrvatski trener, Žan Tabak, ali ni on nije uspio vratiti telavivskog velikana na stare staze slave. U stručnom stožeru kluba od 2013. je i Nikola Vujčić, koji je šest godina vrlo uspješno igrao za Maccabi te mu pomogao na putu do dva naslova europskog prvaka (2004. i 2005.).