Home Zanimljivosti Zašto je “NE” moja nova najdraža riječ

Zašto je “NE” moja nova najdraža riječ

SHARE

Prije sam mrzila riječ „NE“. Nekad mi je predstavljala zatvorena vrata i zidove od cigli. Predstavljala mi je prepreku mogućnostima, vatru koja je palila mostove koje više neću moći prijeći. Provela sam svoj život nastojeći ga učiniti boljim, proširiti svoje horizonte, povezati se, biti ona koja pruža nešto ovom svijetu, a NE samo uzima.

U mojoj glavi, logičan put u tim nastojanjima bilo je prakticiranje riječi „DA“. Riječ „DA“ me odvela ne neka fantastična mjesta. Dala mi je predivna prijateljstva, prekrasna iskustva, samouvjerenost u profesionalnom smislu kroz suočavanje s izazovima za koje ni sama nisam vjerovala da sam sposobna.

Riječ „NE“ nije bila dio mog rječnika. Otvarala sam svoje srce u člancima u zamjenu za popularnost, jer sam smatrala da bi riječ „NE“ u toj situaciji značila da nisam zahvalna na prilici da radim ono što volim.

Govorila sam „DA“ emotivno nasilnim prijateljstvima zbog kojih sam probdjela mnoge noći, brinući se za dobrobit prijatelja, vjerujući da je to moja svrha na ovoj zemlji. Štititi, iscjeljivati, davati se čak i kada boli.

Tražila sam slomljene muškarce koji su mi prepuštali svoju bol i sram, a ja sam smatrala da je moja odgovornost preuzimanje njihovog tereta.

Prema jednim istražiteljima, nesposobnost reći „NE“ direktno je povezana s odobravanjem kojeg tražimo u drugima. Ta nesposobnost donosi nam nezdrave odnose, anksioznost, depresiju, nedostatak osobnosti i emotivno izgaranje.

No, ovo sam naučila. Reći „NE“ znači poštovati sebe, svoje vrijeme i vlastitu vrijednost. Ako nastaviš dopuštati drugima da ti uzimaju ruku kada nudiš prst, s vremenom ti neće ništa više ostati. Reći „NE“ znači reći samoj sebi da si vrijedna, da si svoj vojnik, svoj zaštitnik. Ti si vrijedna svake zaštite, a nitko drugi te ne može zaštiti.

Ako si zabrinuta radi posljedica te riječi u profesionalnom smislu, u vezi pa čak i kad ti frizer napravi suprotno od onog što si htjela… Razmisli o dugoročnim posljedicama kontinuiranog odgađanja vlastitih potreba i stavljanje tuđih na prvo mjesto na svojoj listi prioriteta.

Nedavno sam dogovorila suradnju s partnerima koji su prepoznali moju profesionalnu i osobnu vrijednost. Prekinula sam prijateljstva koja su mi predstavljala otvorene i bolne rane, samo zato što sam vjerovala da ću ih jednog dana moći iscijeliti. Počela sam prihvaćati samo onu ljubav koja me čini živom i budnom, onu ljubav u kojoj dobivam jednaku energiju kakvu i sama dajem.

Shvatila sam da nije moj posao preuzimati tuđe boli i tuđi mrak bez obzira na moju empatičnost. Nemoj se dati do kraja onima koji uzimaju cijelu tvoju ruku kada im nudiš prst. To nije sebičnost, to nije negativnost. To je dobra vježba i tvoje temeljno pravo-odgurnuti od sebe sve ono što ismijava tvoju energiju, tvoje vrijeme i tvoju dušu.

Kako možeš voljeti, stvarati i inspirirati kada su tvoje razine energije toliko niske da je tvoje nebo sive boje, a tvoj svijet more onih koji nešto očekuju od tebe? „NE“. Kreni vježbati. Osjeti težinu riječi na svom jeziku. Osjeti moć koju ona ima. Cijenim sebe. Cijenim svoje vrijeme. Znam koliko vrijedim. Ne mogu se uskladiti s tim i stoga… Kažem „NE“.