Home Društvo VIDEO: Molekularni biolog i genetičar iz Ljubuškog: Porast malignih oboljenja u BiH...

VIDEO: Molekularni biolog i genetičar iz Ljubuškog: Porast malignih oboljenja u BiH itekako prisutan

SHARE

Molekularni biolog i genetičar na Međunarodnom institutu za istraživanja raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Lyonu prof. dr. Zdenko Herceg posjetio je u petak Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, gdje je održao predavanje o epigenetici karcinoma.

Prof. dr. Herceg je u izjavi za medije kazao je kako su tumori i karcinom globalni problem, ali da posebice pogađaju države u razvoju i tranziciji.

– Na žalost, to je trend koji se povećava i pogađa sve države, a posebice zemlje u tranziciji i razvoju, a što je rezultat promjene životnoga stila, načina ishrane i slično – kazao je prof. dr. Herceg.

Istaknuti znanstvenik, podrijetlom Ljubušak, koji u Lyonu vodi laboratorij za epigenetiku te Odjel za molekularne mehanizme razvoja karcinoma, istaknuo je kako se treba više ulagati ne samo u istraživanje te bolesti i rad na pronalasku lijekova, nego i u detektiranje uzroka bolesti, kao i u ranu dijagnostiku.

Napomenuo je kako je porast malignih oboljenja u BiH itekako prisutan, kao i da se spektar oboljenja stalno mijenja.

Istaknuo je kako je karcinom, zapravo, smrtna presuda te da će tako i ostati, pogotovo ako se globalni rat protiv te bolesti nastavi voditi na pogrešnom terenu, a to je – traženje čudotvornoga lijeka, zanemarujući prevenciju i ranu dijagnozu.

– Usprkos mnogim napredcima u znanosti, iznalaženju lijekova, rat protiv tumora daleko je od toga da ga dobijemo, jednim dijelom zato što ga vodimo na pogrešan način, a drugim djelom i zbog pogrešnog usmjeravanja resursa – pojasnio je prof. dr. Herceg.

Po njegovim riječima, većina karcinoma može se prevenirati (i do 80 posto) promjenama načina života i izbjegavanjem faktora rizika (pušenje, prekomjerna količina alkohola, različita zračenja, virusi i bakterije te kemikalije u okolišu).

– Za veliku većinu karcinoma kriv je čovjek ili neka njegova aktivnost. To je s jedne strane zabrinjavajuće, a druge strane i velika šansa u borbi od zloćudnih oboljenja – ocijenio je prof. dr. Herceg.

Dodao je kako, međutim, postoje i endogeni čimbenici kao što su hormoni, metabolički poremećaji, gojaznost te nedostatak tjelesne aktivnosti.

Ukazao je na činjenicu da skupi, novi ‘pametni lijekovi’ prividno unište karcinom u nekoliko dana, a onda se za nekoliko tjedana pojavi na istim mjestima ali tada otporan upravo na taj isti lijek.

Prof. dr. Herceg ocijenio je kako Onkološki odjel Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ima iznimno kvalitetne kadrove i relativno dobru infrastrukturu, dodavši kako sigurno postoji prostor za napredovanje.

Prof. dr. Zdenko Herceg, nakon posjeta Mostaru, kao jedan od uvodničara sudjelovat će na 10. konferenciji Međunarodnoga društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), koja se od 19. do 24. lipnja održava u Dubrovniku, a na kojoj sudjeluje više nobelovaca.