Home Društvo Dr. Alois Mock vuče korijene iz okolice Livna

Dr. Alois Mock vuče korijene iz okolice Livna

SHARE

Bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova te veliki prijatelj Hrvata, dr. Alois Mock preminuo je prije nekoliko dana u 83. godini života, nakon duge i teške bolesti.  Austrijanci ga pamte kao ‘Mistera Europu’ – čovjeka koji je najzaslužniji za ulazak Austrije u Europsku uniju dok ga Hrvati smatraju jednim od najvećih prijatelja Hrvatske i Hrvata. Bio je veliki prijatelj Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije na njihovom putu prema EU.

Mnogi ne znaju da dr. Alois Mock vuče porijeklo iz Podgradine, piše portal podgradina.net.

U nastavku pročitajte tekst iz večernjeg lista iz 2009. godine koji upravo o tome govori.

STOGO ČUVANA OBITELJSKA TAJNA VICEKANCELARA DR. ALOISA MOCKA
DR.ALOIS MOCK JE HRVAT, OTAC MU JE POKOJNI ANTIŠA VUKADIN IZ PODGRADINE KOD LIVNA, KOJI JE BIO TRGOVAC U BEČU.

Za vrijeme domovinskog rata austrijski novinari upitali su dr. Aloisa Mocka, vicekancelara i ministra vanjskih poslova Republike Austrije, zbog čega toliko pomaže Hrvatskoj, a on im je odgovorio: „Mene uz Hrvatsku i Hrvate veže neraskidive veze. Dr. Mock ni tada, ni kasnije nije objasnio te neraskidive veze, no sudeći prema tvrdnjama njegovih rođaka, u venama dr. Mocka teče hrvatska krv! On je kažu naši sugovornici, sin Ante Vukadina, zvanog Antiša, gastarbajtera iz Livna! U potrazi za Antišinom rodbinom u Podgradini pored Livna pronašli smo Peru Milana Vukadina (86), Antišina nećaka. „Moj stric otišao je u Beč 1929. godine i bio je trgovac. Pričao je kako je tamo upoznao majku Aloisa Mocka, Čehinju Katarinu, koja je bila čistačica i njenog supruga. Antiša je s njim bio dobar i nedugo nakon što su se upoznali Katarina je ostala udovica bez djece. Kako je htjela dijete, imali su vezu iz koje se rodio mali Alojs“ priča nam Pere. Da je to istina, potvrdio nam je i Stipe Bulić (67) iz Vancouvera (danas živi u Podgradini) čiji je pokojni otac bio prvi Antišin rođak.

Prije negoli će Katarina Mock roditi Aloisa, Antiša se vratio u Livno i tamo ostao sve do 1939. godine, kad je ponovno otišao u Beč iz kojeg se nije vratio sve do demokratskih promjena u Hrvatskoj i BiH. U Livnu je ostavio suprugu Maru i troje djece: pokojnu Ljubu, te Ivana i Stipu. Antiša je prije Austrije bio jako bogat. Imao je Livnu dvije kuće, od toga je jedna nacionalizirana, a u Zagrebu je za vrijeme NDH kupio kuću u Palićevoj 58. Prema pričanju moga oca, Antša je odgajao i školovao

Aloisa u Austriji i svoju djecu u Livnu. Najmlađi sin Stipe završio je medicinu i doktorirao je u Beču, a danas je liječnik u Zagrebu, a sin mu Ivan živi u Livnu“ tvrdi Bulić. Početkom devedesetih Antiša je došao u Zagreb gdje je najprije živio kod sina Stipe, a onda otišao u starački dom. „Umro je 2002. i pokopan na groblju u Vržeralima pored svoje supruge Mare“ kazao je Pere.

 

 

O hrvatskim korijenima nismo razgovarali s teško bolesnim Mockom, jer nam je njegova supruga Edith rekla kako ne prima novinare. A dr. Mock, vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije od 1987 – 1995. godine, postao je svojevrsna politička ikona i jedan od najzaslužnijih za priznanje neovisnosti Hrvatske, a kasnije i Bosne i Hercegovine, te muje na otoku Braču podignut spomenik uz Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla ll.

Preuzeto sa: http://www.selomisi.webs.com/

 

Kratka biografija dr. Aloisa Mocka

 

Alois Mock (rođen 10. lipnja 1934.) je političar i član Austrijske narodne stranke (ÖVP). Bio vicekancelar Austrije 1987-1989. Kao ministar vanjskih poslova pomogao je odvesti Austriju u Europsku uniju.

Rođen je u Euratsfeldu, Donja Austrija. Mock je završio studij prava na Sveučilištu u Beču i kasnije međunarodnog prava u Bologni i Bruxellesu.

Od 1961-1966 Alois Mock je savjetovao Bundeskanzlera Josefa Klausa. Godine 1966 postao je Klausu tajnik kabineta i od 1.969-1.970 bio je najmlađi ministar obrazovanja Austrije ikada.

Od 1978-1987 bio je predsjednik parlamentarne stranke i od 1979 je i savezni predsjednik stranke.

Godine 1979, Mock je postao predsjednik Europske demokratske unije (EDU), a 1983-1987 također i predsjednik Međunarodne kršćanske demokratske unije (IDU).

Nakon izbora 1986, 1987-1989 Alois Mock je bio austrijski vicekancelar u Vladi Franz Vranitzkya (SPÖ). Bio je na položaju ministra vanjskih poslova 1987-1995, vlade Austrije za Europsku uniju. Zahvaljujući svemu ovome postao je jedan od najpopularnijih austrijskih političara.

U lipnju 1989, u području Odenburg, reže žice “željezne zavjese” na utvrđenoj granici s Mađarskom tradašnjim komunističkim susjedom, zajedno sa njegovim mađarskim kolegom Gyula Hornom. To je označilo početak pada komunizma.

Zajedno s Hans-Dietrich Genscher u Njemačkoj je odlučio priznati neovisnost Hrvatske, ali ipak nije mogao spriječiti ratove na Balkanu.

U studenom 1989 Mock je bio jedan od osnivača Central European zadruge pod nazivom ”Pentagonale”. Godine 1999 otišao u mirovinu iz parlamenta zbog Parkinsonove bolesti.

 

podgradina.net