Home Zanimljivosti Znate li koja je najhladnija rijeka na svijetu?

Znate li koja je najhladnija rijeka na svijetu?

SHARE

Zanimljivo pitanje je postavljeno i odgovoreno na servisu Blurtit, a tiče se i našeg kraja: “Znate li koja je najhladnija rijeka na svijetu?”. Odgovor je, pretpostavljate, NERETVA, a objašnjenje je kako slijedi:

Najhladnija rijeka na svijetu iznenađujuće nije u blizini Sjevernog ni Južnog pola, nego u Alpama.

Rijeka se zove Neretva, a teče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku u dužini od 143 milje (230 km), sa samim krajem u Hrvatskoj.

Izvor rijeke, poznat kao Gornja Neretva je najhladniji dio rijeke. Čak i ljeti može biti samo 7 stupnjeva hladna.

Voda je tako hladna jer je izvor smješten blizu 3 velika glacijalna jezera. Ova jezera čine okolno tlo i vode toliko hladnima da utječu na hladnoću rijeke u samom izvoru.

Jednako kako je poznata po svojoj hladnoći Neretva je poznata i po svojoj čisto zelenoj boji, unatoč kojoj je voda vrlo sigurna za piće. Mnogo ljudi se i oslanja na Neretvu kao izvor pitke vode. Rijeka se također koristi za proizvodnju električne energije, a blizu izvora se nalaze 4 hidroelektrane i brane, što Neretvu čini vitalnom za zemlje kojima protiče.

Rijeka ne može biti hladnija od 0 stupnjeva, budući da bi se zaledila i ne bi mogla teći. Neke rijeke izviru iz zaleđenog izvora, poput vrhova planina, tako da iako mogu izvirati na nižoj temperaturi nego Neretva, uskoro će se zagrijati kako krenu teći niz planinu.