Home Društvo S njom se lako ide trbuhom za kruhom: Hrvatska putovnica jača od...

S njom se lako ide trbuhom za kruhom: Hrvatska putovnica jača od putovnica svih balkanskih zemalja

SHARE

Prema renkingu Passport Indexa, najbolje su njemačka i singapurska putovnica, s kojima se bez vize može putovati u 159 država.

Da je Njemačka jedna od “najjačih” svjetskih država u mnogim aspektima – od automobilske industrije do zavidnih sportskih rezultata – i nije neka novost, a među popisom njemačkih stvari koje su najbolje na svijetu već drugu godinu zaredom našla se i putovnica te zemlje.

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju upravo Nijemci koji sa svojom putovnicom, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja.

U Afriku teško bez vize

Vrijednost putovnica određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Iako je hrvatska putovnica od svojih prvih izdanja devedesetih do danas dogurala do 15. mjesta koje dijeli s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom, i dalje je među najslabijima u EU.

Hrvati, prema podacima Passport Indexa, bez vize mogu putovati u 143 države, a među onima za koje je viza ipak potrebna gotovo su sve afričke i bliskoistočne zemlje. Hrvatska je putovnica “jača” od putovnica svih balkanskih zemalja, što i ne čudi s obzirom na to da su pri samom vrhu upravo mnoge putovnice zemalja članica Europske unije, ali treba napomenuti da je hrvatska putovnica, prema renkingu Passport Indexa, u odnosu na prošlu godinu pala za jedno mjesto.

Zanimljivo je da se, prema zadnjem istraživanju, na samom vrhu, uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, primjerice, početkom godine sa singapurskom putovnicom moglo u 157 zemalja, s Njemačkom u njih 158, a sada su obje zemlje izjednačene na njih 159. Ističe se i putovnica SAD-a koja je do prije dvije godine bila “najjača”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su europskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtome mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta redom se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska i Norveška.

Od hrvatske putovnice “jača je” putovnica Slovenije čiji državljani bez vize mogu u 149 država, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina u donjem dijelu liste, baš kao i primjerice Rusija od koje je osim Srbije jača i Ukrajina.

Na samom dnu već godinama je Afganistan, čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija, piše Večernji list.