Home Društvo UŽIVO Prosvjed protiv ‘ovrhe’ dječaka, stigla Severina

UŽIVO Prosvjed protiv ‘ovrhe’ dječaka, stigla Severina

SHARE

Sudska ovrha sina splićanke Nine Kuluz zakazana je za 11 sati, a prosvjed kojim će se to pokušati spriječiti trajat će se od 9 do 13 sati.

Nina Kuluz sina Cesarea je odvela iz Italije prije šest godina. Alessandro Avenati pokrenuo je niz postupaka i u domovini i u Hrvatskoj, a po odluci talijanskih i hrvatskih sudova dječak se treba predati ocu. Sutkinja splitskog Općinskog suda smatrala je da dijete ne bi trebalo izručiti ocu u Italiju, no njeno mišljenje nisu dijelili suci Ustavnog i Županijskog suda u Splitu. Protiv Kuluz se vode i dva kaznena postupka, jedan u Italiji, a drugi u Hrvatskoj, i to zbog toga što je bez pristanka drugog roditelja odvela dijete iz Italije.

Sve događaje pratite UŽIVO na N1 televiziji.

9:55 Na prosvjed je došla Severina.

9:45 “Policijski službeni pružaju asistenciju prilikom izvršenja akta od strane nadležnog suda i Centra za socijalnu skrb. Policija postupa sukladno zakonu i pravilniku koji uređuje suradnju između suda, policije i Centra za socijalnu skrb. Što se tiče javnog okupljanja, nama je ono uredno prijavljeno i osiguravamo ga sukladno zakonu o javnim okupljanjima, zasad nije bilo potrebe za intervencijom. Policija će poduzeti sve potrebne radnje da se očuva javni red i mir i da se zaštite građani. Što se tiče izvršenja same odluke suda, sva pitanja o tome trebaju biti upućena nadležnom sudu,” rekla je Ana Čepić iz splitske Policijske uprave, javlja Index.

9:40 Pred stanom Nine Kuluz prosvjednici mole Oče naš. Svi očekuju odgađanje ‘ovrhe’ djeteta, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

9:30 Nekoliko stotina prosvjednika okupljenih pred stanom Nine Kuluzpjeva ‘Kad se male ruke slože’, ‘Nije u šoldima sve’… Dječak Cesare i njegova majka nalaze se u stanu u zgradi u koju je nemoguće ući zbog policijske ograde.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

9:20Maja Belić, jedna od organizatorica inicijative #ijasammajka, kazala je za N1 kako je autobus iz Zagreba krenuo noćas u 3 sata te kako će na ovaj prosvjed doći i Severina. ‘Ona dolazi kao majka, ne kao zvijezda, već kao majka koja će dati podršku drugoj majci’, kazala je Belić dodavši kako se nada da će ‘maleni dječak sutra ovim gradom šetati zajedno sa svojom majkom’.

9:10 U stan Nine Kuluz, u kojemu se nalazi i njezin sin Cesare, trebao bi doći tim psihologa. Policija je u međuvremenu metalnim ogradama ogradila ulaz u stan, a prosvjednici su ostali s vanjske strane.

9:05 U Splitu su tijekom noći osvanuli i transparenti podrške Nini Kuluz. Na jednom nadvožnjaku izvješena je poruka ‘Spasimo Cesarea, svi na Pujanke’, dok je na katedrali Sv. Dujma izvješen transparent ‘Danas Cesare, sutra Duje’, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

nina kuluzIzvor: N1

9:02 Na mjestu prosvjeda zasad se okupilo 200-tinjak ljudi, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

8:45 Pred stanom Nine Kuluz pojavila se i policija koja postavlja metalne ograde.

8:30 Građani se već okupljaju pred stanom Nine Kuluz. Mnogi su ondje probdjeli cijelu noć.

nina kuluzIzvor: Index.hr

Opara obećao pomoć?

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je u ponedjeljak Ninu Kuluz, majku 7-godišnjeg Cesarea, koji bi danas po rješenju o ovrsi splitskog Općinskog suda trebao biti predan ocu Alessandru Avenatiju. U Gradu Splitu nisu htjeli posebno komentirati sastanak, no neslužbeno se doznaje da je gradonačelnik obećao pomoći sufinanciranjem odvjetničkih troškova.

Podršku majci Nini Kuluz dat će stanovnici, branitelji i pripadnici Torcide iz njenog kvarta Pujanke, očekuje se i dolazak velikog broja Splićana, a ispred zgrade će dežurati i pjevačica Severina koja je najavila da će sa sobom dovesti pun autobus prosvjednika.

“Imamo liječničke nalaze po kojima separacija od majke nije dobra za dječaka. Sud se dosad oglušio na naše zahtjeve za odgodom ovrhe, no sutra ujutro šaljemo novi zahtjev. Na slučaju radim 24 sata dnevno i dojma sam da sud pokušava dovršiti predmet što prije, ali ne na dobrobit djeteta”, kazao je Indexu odvjetnik Živaljić.

500 ljudi svojim će tijelima štititi Cesarea?

Facebook grupa “Spasimo malog Cesarea” prijavila je policiji javno okupljanje od 9 sati pred zgradom u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom. Predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić računa da će doći najmanje 500 ljudi. Svojim će tijelima pokušati spriječiti ovrhu.

“Glavni cilj je odgoda ovrhe. Tražimo da se slučaj pošalje na reviziju, provede vještačenje roditelja i da se za mišljenje pita Cesare. Javno okupljanje će biti mirno i dostojanstveno, na dobrobit djeteta. Cesare je najvažniji u ovoj priči. Severina je platila dva autobusa iz Zagreba, cijeli je Split upoznat sa slučajem, jučer smo stavili i transparent na Svetog Duju. Pružit ćemo pasivan otpor, mogu nas jedino dignuti i staviti u maricu”, kazao je Gudić.