Home Politika Tudi tukaj je Hrvaška: Bijesni Joško Joras ‘pripao’ Hrvatskoj

Tudi tukaj je Hrvaška: Bijesni Joško Joras ‘pripao’ Hrvatskoj

SHARE

Joško Joras (67), kontroverzni provokator, čudak i samozvani ‘bojovnik’ za slovensku južnu granicu koji iako živi u Hrvatskoj pokraj samog graničnog prijelaza Plovanija, u svojoj kući pratio je odluku Arbitražnog suda u Haagu. Kada je sudac objavio kako  granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo značiti da istarski zaseoci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj, naprasno je ustao iz svoje fotelje i otišao.

Hajrudin Merdanović | Autor: Hajrudin Merdanovićfoto: Hajrudin Merdanović

Joras je godinama provocirao u Istri. Početkom svibnja imao je posljednji igrokaz. Prekopavao je javni put, pokazujući time da i nadalje ne poštuje hrvatski suverenitet. Kuća mu je nakon 15-ak godina još i danas „ukrašena“ suludim crnim grafitom „TUDI TUKAJ JE SLOVENIJA“ iznad kojeg se vijori slovenska državna zastava.

Reagirali su komunalni redari iz Buja i protiv Jorasa pokrenuli prekršajni postupak zbog radova bez dozvole te o svemu izvijestili istarsku policiju.

foto: Hajrudin Merdanović/24sata

Za 24sata posljednji put je progovorio još početkom 2008. godine kada je rekao da se njegova kuća nalazi na okupiranom teritoriju.

– Ja nemam kuću u Plovaniji, moja kuća se nalazi u Sečovlju u Sloveniji. Sve zemljišne knjige su krivotvorene i to godinama pokušavam dokazati na sudu. Ne vidim problem u tome što sam na uređenoj fasadi ostavio stari grafit, „tudi tukaj je Slovenija“. On sve govori. Ako od toga želite napraviti senzaciju, radite je. Imam loša iskustva s hrvatskim novinarima i ne želim vam više ništa govoriti, jer nešto što traje 20 godina ja vam ionako ne mogu pojasniti u dvije minute – pričao nam je tada Joras.

Da podsjetimo, Joras taj samozvani „bojovnik“ za slovensku južnu granicu ne priznaje hrvatski suverenitet i zbog svojih postupaka već je bio iza rešetaka pulskog zatvora. Joras je u svom nastojanju da izbjegava hrvatsku policiju i carinu, dok je još postojala, na putu do kuće u Hrvatskoj uz sami međunarodni granični prijelaz izgradio ilegalan makadamski put. Hrvatska je Jorasov ilegalni put zatvorila s betonskim vazama za cvijeće. To je tada dodatno zaoštrilo odnose Zagreba i Ljubljane nakon čega je Joras tužio hrvatsku državu Okružnom sudu u Piranu.

foto: Hajrudin Merdanović/24sata

Kako je sud u Piranu svojom presudom naložio da se vaze s cvijećem imaju ukloniti, to je  Jorasu dalo „krila“ i omogućilo mu u nekoliko navrata  predstave za mnogobrojne turiste i novinare na samom graničnom prijelazu u jeku turističke sezone kada je dobrano ismijavao hrvatsku policiju.