Home Društvo FOTO: Stoti rođendan hercegovačkog rasadnika svećenika

FOTO: Stoti rođendan hercegovačkog rasadnika svećenika

SHARE

Mostarsko-duvanjski biskup jučer je, u koncelebraciji s još dvadesetak svećenika, predvodio svečano misno slavlje u Župi svetog Petra i Pavla Rotimlja, a kojim je proslavljen i stoti rođendan te župe.

Izuzevši jubileja svog postojanja, ista je proslavila i svoje nebeske zaštitnike Petra i Pavla, te je tom prigodom krizmano i 26 krizmanika. Nakon što je biskupu sjemeništarac Stjepan Puljić uputio riječi dobrodošlice biskup je kazao da su tri krizme u Rotimlji zapamtljive po svojim pozdravima.

Dvojica sjemeništaca

„Jedna je bila 1985. na Tjelovo kada je bio župnik don Ivan Zovko. Onda je jedan osmoškolac Ivan(opa. danas župnik u Cimu) pozdravio biskupa i umjesto cvijeća dao mu svoju molbu da pođe u sjemenište. Biskupu je to bilo vrlo drago i primio ga i u sjemenište i postao svećenik i ovdje je danas s nama. Prije dvije godine jedan Gabrijel pozdravio je ovdje biskupa i evo danas Stjepan pozdravlja kao sjemeništarac iz Travnika. Bilo bi nam drago da ova oba sjemeništarca iz Rotimlje ustraju na svome putu“, kazao je biskup.

Nije slučajno da je biskupa dirnulo što mu se ponovno na Rotimlji obratio sjemeništarac, kako sada, tako i prije dvije godine, pa i 1985. osmoškolac Ivan. Rotimlja je mjesto iz kojega je potekao sam biskup, a u stotinu godina izrodilo se ovdje i Župi Stjepan Krst koja se odvojila od Rotimlje, preko trideset duhovnih zvanja, 17 svećeničkih i još toliko redovničkih.

Upravo to je biskup istaknuo i kao najljepše što je obilježilo Župu u proteklih 100 godina – svako tri godine svećenik. Od ružnoga je istaknuo vrijeme ratova i stradanja, koje nije zaobilazilo ni ove krajeve, a gdje je ginulo i staro i mlado.

„Od 1917. do 2017. na ovom našem terenu smo doživjeli tri teška, svjetska rata. 51 ubijen je s ovih terena u Prvom svjetskom ratu. Moj stric pokojni Nikica poginuo, propao u rijeku Volvu, tako je pokojni ćaća pričao. Njega je car austrijski digao da se bori, i tamo je ostavio život, u rijeci. U Drugom svjetskom ratu 362 poginula, šest puta više nego za Prvog svjetskog rata. Nestao! Nestao! Najviše ih je takvih u maticama. Nije smio ni kazati da je ubijen“, ispričao je biskup na koncu spomenuvši i Domovinski rat kada je s poginulo 39 osoba s ovih terena, od čega 27 civila, starih i nemoćnih iz sela Dabrica, Stjepan Krst i Brštanik.

Na Petrovu grobu Bazilika

U propovijedi se osvrnuo i na Petrovdan, te Petra i Pavla i njihove živote.

„Naopako su ga razapeli, glava gori, noge doli. Na njegovu grobu nalazi se danas Bazilika sv. Petra. Danas zajedno sa svetim Petrom Crkva štuje i sv. Pavla. Tko može pored Petra. Može pored Petra kome Bog kaže i kome Crkva kaže. Pavao nije bio Isusov učenik, nije bio među dvanaestoricom. Kad je progonio kršćane, da ih nije mogao više progoniti, Isus ga je zaustavio i uzvisio. To samo Bog može“, ispričao je biskup. Prigodom stote obljetnice Župe izdan je i poseban zbornik Bios.

I on je predstavljen u sklopu rođendanske devetnice Petrovdanu, a u njemu se dvadesetak autora osvrće na život Župe u zadnjih sto godina. Prisjetilo se svih župnika, školstva, statistike, ali i nekih lijepih vremena, kada se Petrovdan slavio mnogo manje materijalno nego danas.

Piše: K.Bošnjak, dnevni-list.ba