Home Gospodarstvo Dok jedni tvrde stigao je tajanstveni kupac i plaćati će najmanje tisuću...

Dok jedni tvrde stigao je tajanstveni kupac i plaćati će najmanje tisuću eura za kilogram smilja, očajni smiljari počeli čupati biljke

SHARE

Stigao je tajanstveni kupac, plaćati će najmanje tisuću eura za kilogram smilja, tvrdio je večeras u dnevniku Naše TV Slavko Andačić iz Klastera malih proizvođača.

Andačić nije otkrio njegov identitet, već je kazao da su se s njime sastali u Sarajevu, a on im je potvrdio da će im otkupiti svo ulje koje prikupe. Upitan kakva su jamstva da će to i biti tako, Andačić je potvrdio da je kupac naveo da ga “samo smrt ili rat može spriječiti da otkupi ulje”.
Na proizvođačima koji ne znaju kuda sa smiljem je da ga prerade i predaju Klasteru, ako to tako i žele, da žetva ne bi propala.
Većina smiljara u Hercegovini još ne ženje smilje, tek rijetki beru i predaju po mizernim cijenama.

S druge strane čitateljica portala Jabuka.tv na redakcijski mail poslala je fotografije s ironičnom porukom “Čupamo smilje, cijena dobra”.

Na fotografijama se vidi parcela uredno obrađenoga i zreloga smilja koje je s korijenom počupano iz zemlje.

Ovaj čin reakcija je na neizvjesnost oko otkupa smilja, koja je prerasla u nemogućnost prodaje zelene mase.

Hercegovačkim smiljarima nude se alternativne opcije usluge destilacije smilja, poslije čega bi ulje od smilja trebalo samostalno prodavati.

Klaster Udruženje malih proizvođača smilja svojim članovima iznio je i informacije o zagarantiranom otkupu ulja od smilja od strane svjetskoga proizvođača, ali nakon destilacije i analize smilja u Beogradu.

Međutim, očito je da mali smiljari time nisu zadovoljni i da ih cjelokupna situacija polako dovodi do očaja.