Home Život ISKUSTVO SA TERAPIJE Dubravka Mijatović: Moj početak rada na sebi

ISKUSTVO SA TERAPIJE Dubravka Mijatović: Moj početak rada na sebi

SHARE

I tako se jedno od najuzvišenijih živih bića –  čovjek, začne pa onda i rodi u danom, određenom vremenu, mjestu i prostoru; započinje svoju pustolovinu na planeti Zemlji. No česta pitanja kroz ljudsku povijest ne prestaje postavljati te ponavljati pa i intenzivno osjećati svaki pojedinac iz dana u dan (koliko god se bježalo od toga) i to ne samo pitanja, već i proživljavanje vlastitog raznoraznog pakla pa i raja.

 

Piše/prenosi: Dubravka Mijatović, integrativna terapeutkinja

Mogla bi se izdati enciklopedija pitanja, analiza, interpretacija i kritika kroz koje svaki pojedinac prolazi a kroz koje je svaki prošao a i proći će. Promatrajući svijet oko sebi pa i u sebi, dade se opaziti da je svaki čovjek posebna, zasebna genetička individua, kod.

Svatko je svemir za sebe sa svojim osobnim, točnim duhovnim i tjelesnim karakteristikama pa i stvarnostima te životnim energijama i frekvencijama.

Svaka osoba je originalna na svoj način.

S obzirom da je ovo moje osobno svjedočanstvo koje iznosim, krenut ću iz ovog malog uvoda odmah na sebe odnosno bolje rečeno iz sebe i probati vam predočiti ono kroz što sam prošao, a i prolazim, pokušavajući kroz to povući određene paralele, analize, shvaćanja i spoznavanja pa koga je navelo na ovaj moj autorski tekst, neka i ostane jer s razlogom je njemu pristupio.

Pokušavam pristupati svemu ovome iz dubine, bez ikakve silne, nabijene filozofske, teološke, psihološke i još kojekakve literature. Pustimo rasprave, znanstvene skupove, pobijanja, opovrgavanja i dokazivanja, filozofiranja, hajdemo se maknut iz tog umnog dijela, pustit ga i probati biti, a i živjeti, proživljavati sve u sadašnjem, trenutnom, realnom trenutku iz nas, koji kao takav trenutno, realno i sada upravo postoji.

Priznajem da je dosta teško napisati nešto općeprihvaćeno za svakoga, a pogotovo ovakvo nešto koje prvi put iznosim na papir i strašno pazim pri tome što pišem, jer svi smo različiti i svi apsolutno različito reagiramo na raznorazne sadržaje i nadražaje. Primjerice glad i okus, taj osjećaj svi poznajemo, on je u svojoj bĭti, srži isti, ali ga svi osobno na svoj način pa i različito doživljavamo.

Isto tako ona izjava o ukusima se ne raspravlja. Netko uživa u dosta ljutoj, začinjenoj hrani dok se netko na to zgraža, ne odgovara mu. Ima sve svoje razloge i smislenosti. Isto tako netko je življe prirode, a netko mirnije.

Svačiji otisak prsta na planetu Zemlji je različit.

Ta nam fizička karakteristika govori da je svatko zaista originalan. Čak je i svačiji splet krvnih sudova ruke jedinstven i tako još možemo nabrojiti milijune različitosti. No, koga baš zanima sve živo napisano i istraženo na ovoj zemaljskoj kugli o svemu pa i o svačemu, postoji milijune knjiga, članaka, dokumentaraca, stručnih ljudi i ostalih materijala pa tko se voli i želi primiti posla, samo naprijed.

Ove stvari dakako navodim kao neki čisti primjer, uvod.

Moglo bi se nabrojati još toliko toga…, ali ono što je bitno jeste, i što se dade zaključiti da je svaki čovjek dar na ovoj Zemlji, da je život dar, nešto posebno, nešto sveto, nešto blagoslovljeno pa i bez obzira na sve nedaće koje su ljudsko biće spopale, u svojoj dubini i srži je ono itekako savršeno i prepuno prave, istinske ljubavi.

Ovo sve što oko sebe percipiramo i recipiramo je zaista jedna savršena kreacija koja je povezana, koja čini ja bih rekao jedan krug. Kome bar može na bilo koji način poslužiti ovaj članak, bit će mi drago.

Upamtite, nisam došao nametati se, reklamirati, propovijedati i sl., nitko me ne šalje, a niti mi daje neke naputke što trebam i kako moram već svojevoljno ovo činim iz sebe i radim da iznesem svoj život na papir poradi nekog općeg dobra, ako to tako smijem napisati (pa i razbijanja stereotipa i obmana koje vladaju kada je u pitanju rad na sebi ili proces).

Ono što je vrlo zanimljivo u procesu i radu na sebi jest to da se ne kreće od rođenja, već od sadašnjeg trenutka, prvog jubilarnog dana terapije, rada na sebi i teškog priznanja da to svim bićem hoćeš i želiš…..

Nastavit će se…

(Autorica je u tekstu prenijela kazivane emocije i iskustvo pacijenta tijekom doživljenog procesa rada na sebi)

republikainfo.com