Home Gospodarstvo Rudnik boksita u Širokom Brijegu: Dok privatnici kopaju, radnici nemaju posla

Rudnik boksita u Širokom Brijegu: Dok privatnici kopaju, radnici nemaju posla

SHARE

Radnici Rudnika boksita u Širokom Brijegu su nezadovoljni. Naime, umjesto da oni rade – gledaju kako privatnici iskopavaju rudu. Razlog tome su stari i neispravni strojevi. No, Uprava poduzeća ne ulaže u novu opremu, već puni džepove kooperantima.

Prema rješenju Općinskoga suda u Širokom Brijegu, Ivici Soldi je izrečena kazna zatvora od dva mjeseca, uz uvjetnu kaznu od godinu dana. Vozio je rudu u neregistriranom kamionu. Kaže, nije imao izbora – ili će voziti ili dobiti otkaz, piše Federalna.ba.

“Uvijek su tu neke ucjene – ako nećeš raditi ići ćeš kući. I drugi radnici su vozili vozilo i voze ga i dan-danas, neregistrirano”, priča Ivica.

Većina strojeva s kojima raspolaže javno poduzeće “Rudnici boksita” su tehnički neispravni. Zbog toga su radnici sve manje angažirani na poslovima. Tek jedan bager u vlasništvu leži u dvorištu. No, umjesto ulaganja u novu opremu – uprava ovoga poduzeća u vlasništvu ŽZH posao ugovara s privatnicima.

“Dva su naša auta i bager parkirani, a privatnik vadi rudu za nas”, ističe Milan Brekalo.

“Privatnici nam odnesoše novce. Treba uzeti kooperanta, ali samo ako mi ne možemo stići. Nemamo ništa svoje, a tolike novce plaćamo drugima. Ne možemo mi dugo ovako”, dodaje Žarko Nakić.

Oko četrdeset radnika strepe da će ovakvo poslovanje ugroziti isplatu plaća. Na njihove žalbe Uprava dosad nije reagirala. Ali jeste na dolazak ekipe FTV-a. Posljednji sastanak s radnicima – buran i uz puno galame – završio je mirnim odlaskom bez pristanka na izjave. Strojevi privatnika s obližnjega površinskoga kopa brzo su uklonjeni.

“Od te sirovine možemo sebi stroj zaradit, da nam ostane za rad. Uprava samo odugovlači da riješi bogatstvo, a mi da ostanemo kao publika, da gledamo što kooperanti, privatnici rade”, zaključuje Zdravko Hrkać.

Radnici će, poručuju, ubuduće blokirati odvoz rude – žele spasiti svoja radna mjesta.