Home Crna kronika ZAMALO IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Vatrogascima iz Vrgorca na nizbrdici otkazale kočnice

ZAMALO IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Vatrogascima iz Vrgorca na nizbrdici otkazale kočnice

SHARE

Prava drama odvijala se na Gornjem Orahu pored Vrgorca, nakon što članovi DVD-a Vrgorac Ivan Galov i Ivica Domandžić, dovezli vodu sa cisternom, štićenicima komune Papa Ivana Pavla XXIII. Pri povratku u Vrgorcu, niz veliku strminu otkazale su im kočnice na TAM-u iz 1989. godine!

Pukom srećom i zahvaljujući snalažljivosti vozača Ivana Galova, ostali su živi. Nažalost, Galov je zadobio udarac u ruku, ali kako nam je rekao, „to je ništa, kako je moglo završit“.

– Kad smo se vraćali kod zaseoka Vujčići, osjetio sam da nemamo kočinica. Nekako sam uspio proći dva lakša zavoja, iako sam  pokupio  kamenje okolo.  To vam je užasan osjećaj, u sekundama morate reagirati jer me je dolje čekala velika strmina, da nisam srušio suhozid od metra i pol i skrenuo cisternu prema brdu, vjerojatno bi dolje poginuli. Kad cisterna od deset tona krene, jednostavno nosi sve pred sobom i dobije takvo ubrzanje da su to sekunde za reakciju. Imali smo sreće, da se nije prevrnula na krov- prepričao nam je Ivan Galov, dan koji će dugo pamtiti u životu i slavit ga kao drugi rođendan.

– Kad smo se zabili u brdo, na sreću to je čuje jedini čovjek koji živi tu  i  odmah  dotrčao, te nazvao 112. Sve se diglo odmah na noge, vozila Hitne pomoći odmah su došla – pojašnjava Galov.

Vrgorački DVD-e već jedno vrijeme je gotovo pred gašenjem, proračun im je skoro prepolovljen, nemaju za gorivu, jedva nekako „skucaju“ za plaće, koje znaju kasniti i po dva mjesec, četiri vozila su im neregistrirana.

Zbog ove nesreće ostali su  i bez TAM-a s kojim su  uglavnom išli  na požarišta. Stanje je uistinu alarmantno, sad su i ljudski životi došli u pitanje zbog neispravnosti i starosti  vozila.

Zdravko Primorac, predsjednik DVD-a Vrgorac, kaže kako je za sve to kriv „maćehinski odnos“ gradske vlasti, koja je prepolovila DVD-u proračun. Nakon nesreće na  očevidi su izašli i djelatnici Policijske postaje Vrgorac koji su ustanovili kako je do nesreće došlo zbog prekoračenja brzine, te napisali  kaznu od 2.500 kuna za to.  U DVD-u Vrgorac,  najavljuju žalbu na kaznu, jer ističu da uzrok nesreće nije bio ljudski faktor.