Home Društvo Mještani kod Metkovića nisu sigurni pripadaju li BiH ili Hrvatskoj

Mještani kod Metkovića nisu sigurni pripadaju li BiH ili Hrvatskoj

SHARE

Stanovnci naselja Orašina u Metkoviću godinama su se vodili kao državljani Hrvatske, iako teritorij na kojem žive katastarski pripada Bosni i Hercegovini.

Međutim, izmještanjem graničnog prelaza Metković – Doljani između Hrvatske i BiH, nisu sigurni kojoj će zemlji pripadati, javlja N1.

No to nije i jedini problem s kojim se suočavaju. Većina stanovnika tog dijela Metkovića pribojava se da će novi prelaz paralizirati promet i stvoriti velike gužve i kolone.

Pomjeranjem postojećeg graničnog prelaza bliže Metkoviću, ulicom Stjepana Radića, a koji se inače nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, vlasnici nekoliko obiteljskih kuća koje se nalaze u naselju Orašina našli su se u nesvakidašnjoj dilemi – kojoj zemlji pripadaju. S obzirom da su dosad pripadali Metkoviću i RH, a nalaze se na teritoriji koja katastarski pripada BiH, otvaranjem nove granice ne znaju gdje će, ni kome će pripadati.

“Najprije nijednoj, teritorij je katastarski BiH, iza kuće dva metra je RH, a svi računi komunalije, struja, telefon je iz RH oduvijek. Ploča je ovdje Metković, Stjepana Radića, RH, stavljena čini mi se ’90. godine”, kazao je za N1 Ivo Čotić.

Prelaz je rađen na samom izlazu iz Metkovića, na neuvjetnoj lokaciji, po direktivi Europske unije koja insistira na tome da se granični prelazi grade točno na graničnoj crti dviju zemalja, u ovom slučaju Hrvatske i BiH, bez obzira na probleme koje će ta nova lokacija stvarati lokalnom stanovništvu koji kažu kako pokušavaju prodati kuće, jer ukoliko se ne nađe neko rješenje navode da će biti primorani seliti negdje drugo.

“Bili su snimali da dižu kuće, ali sve je to ostalo u zraku neriješeno. Mora se naći neko rješenje, jer nismo ni tamo ni ovamo”, rekla je Mira.

Novi granični prelaz napravljen je 20-ak metara od kuća, tako da je za kilometar i pol bliži kućama od starog graničnog prelaza, no ljudi koji žive u ulici Stjepana Radića negoduju jer kako kažu novi granični prelaz nalazi im se gotovo u dvorištu.

Novosagrađeni prelaz ima samo dvije ulazne i izlazne trake i na njemu se ne mogu mimoići dva autobusa, pričaju mještani. Dodatni problem je što preseljenjem prelaza na novu lokaciju bliže neće moći normalno živjeti u svojim kućama, jer budu li se provodile stroge granične kontrole svih putnika i automobila, centar Metkovića, kažu bit će potpuno prometno paraliziran.

“Mi koji živimo ovdje svakodnevno muku mučimo kad odemo iz kuće bilo gore na posao ili nešto raditi u polju kad ćemo se vratiti doma. Ne može nam doći hitna, ne može nam doći ništa, mi imamo svoju zemlju i radimo cijeli dan, na povratku doma, stop – blokada ceste, kolona i mi ne možemo doći doma”, istaknuo je Zvonimir Kuran.

“Nikako tu nije trebala biti granica pošto je došlo između naselja i jako je mali prostor, svaku noć udaraju auta u branike, skučeno je”, naveo je Mile Rastučić.

Ne žele rampu, nadzorne kamere, jer time im se, kažu, uskraćuju temeljna prava na privatnost i slobodu kretanja.

“Nama je ovdje stvarno katastrofa, ovdje pred kućom, tu staju ljudi, mijenjaju se pelene, vrši se nužda, uglavnom to je javni WC. To je više neizdrživo. Kad autobus tu stane, on mene vidi u kući što ja radim, ja ne mogu izaći pred kuću kao čovjek da se odmorim”, dodao je Kuran.

Stanovnici ulice Stjepana Radića više su puta upućivali molbe i apele državnim institucijama da se riješi ovaj problem, no nikakav odgovor još nisu dobili, zbog čega su, kažu, spremni na prosvjede, a na kraju i na blokadu graničnog prelaza.