Home Društvo Novi udar na studente u Mostaru: Poskupljenje školarina na prijedlog nastavničkog vijeća

Novi udar na studente u Mostaru: Poskupljenje školarina na prijedlog nastavničkog vijeća

SHARE

Mostarsko sveučilište već dugi niz godina naplaćuje izdašne školarine za pojedine fakultete. Pridodaju li se tome troškovi za knjige, različite potvrde, za one iz udaljenijih mjesta život i stanovanje, plaćanje izlazaka na ispite nakon trećeg puta – iznos troškova postaje vrtoglav. U vremenu ekonomske krize, čini se kako je studiranje postalo luksuz za samo određene skupine ljudi.

I dok je primjerice u susjednoj Hrvatskoj studiranje besplatno sve dok se redovno upisuje akademska godina bez ponavljanja, značajno su jeftiniji troškovi studiranja, prijevoz i studentska “iksica” koštaju tek nešto simbolično, u Mostaru su stvari drugačije.

Pravo na hranu u menzi nema nitko osim stanara studentskog doma, prijevoz za studente se ne sufinancira osim onoga za Rodoč za koji studenti plaćaju 20 KM mjesečno. Sve što trebate uzeti na fakultetu, bilo da je riječ o prijavnicama, potvrdama o studiju, ispisu ocjena, upisnom materijalu – morate platiti. Četvrti izlazak na ispit plaća se 50 KM, ukoliko imate nesreću pristupiti ispitu četvrti put i to na dekanskom roku, dodaje se još 50 KM koliko stoji dekanski rok, te ćete platiti sveukupno 100 KM.

Hoće li Sveučilište u Mostaru koje je projekt rođen od nekoliko županija osnivača spasti na leđa studenata koji, usput budi rečeno, prije kraja ispitnih rokova moraju ići raditi sezonske poslove po Hrvatskoj kako bi mogli platiti školovanje ili će se konačno odgovorni zapitati ima li smisla tjerati obrazovane ljude vani, a ovima koji tek počinju sa studiranjem ubijati svaku volju i nadu u bolju budućnost, a njihovim roditeljima stvarati pritisak i osjećaj nemoći i poniženja što svojoj djeci ne mogu priuštiti obrazovanje? Nadamo se kako će se scenarij pisati drugačije i da studenti neće biti oni koji će plaćati cijenu neispunjenih obećanja koja su dana prilikom osnivanja Sveučilišta u Mostaru.

Daytonskim sporazumom obrazovanje, od predškolskog do visokog, prelazi u nadležnosti Republike Srpske u Republici Srpskoj a u Federaciji Bosne i Hercegovine prelazi isključivo na županije. Takvim rješenjem u Federaciji Bosne i Hercegovine formalno je omogućeno nastavak nastave u osnovim i srednjim školama u tri županije sa većinskim hrvatskim stanovništvom (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska i Posavska županija) i dvije županije sa većinskim mješovitim hrvatsko-bošnjačkim stanovništvom (Hercegovačko-neretvanska županija i Županija Središnja Bosna). Županije u Federaciji BiH stoga imaju potpune ustavne i zakonske ovlasti na području obrazovanja i školstva. Spomenute županije su osnivači Sveučilišta u Mostaru.

Sjedište Sveučilišta u Mostaru je u Mostaru, kulturnom i gospodarskom središtu Hercegovine te kulturnom, političkom i gospodarskom središtu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Financiranje redovitih djelatnosti Sveučilišta u Mostaru osiguravaju tri županije s većinskim hrvatskim narodom i dvije županije s mještovitim upravljanjem. Tu postoje veliki problemi jer financiranje Sveučilišta u Mostaru ne spada u obvezne stavke proračuna u županijama nego se financira s grantovima, a oni su podložni ograničenjima i restrikcijama. Sveučilište kao javna institucija ne može funkcionirati bez novčanih sredstava i tu je najveća odgovornost hrvatskih političara u BiH.

Jučer ujutro je održana sjednica znanstveno – nastavnog vijeća “Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti”, a sadržaj i prijedlozi sjednice objavljeni su od strane Studentskog Zbora FPMOZ-a, a njihovu objavu prenosimo bez intervencija.

[OBAVIJEST]
Poštovane kolegice i kolege studenti, danas je u 10 sati na FPMOZ-u održana 102. sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća te je nekoliko važnih stavki izglasano. Sukladno događanjima na sjednici, ali i situaciji unazad dvije godine, objavljujemo najvažnije!
– Cijena promocije studenata u siječnju 2016. je trebala biti podignuta na 200KM, no zbog aktivnosti predstavnika studenata to nije napravljeno. Inicijativa je, kao i sam prijedlog, pokrenuta više puta u 2016. te na početku 2017 godine. Na današnjoj sjednici predložena je cijena od 200KM, nakon čega smo mi studenti reagirali i s nizom argumenata tražili da se isto ne poveća. Nakon rasprave uz protivljenje studenata usvojeno je povećanje od 20KM tj. cijena promocije iznositi će 170KM, a primjenjuje se nakon 1.10.2017. godine. Ovo smatramo polovičnim uspjehom budući da se cijena promocije od 200KM prolongirala na pune dvije godine te će prva promocija od 170KM biti u 2018., a ne 200KM kako je planirano za veljaču 2016. godine. Broj studenata koji završavaju studij je manji, a troškovi veći. Imali smo na umu i činjenicu da je FPMOZ pomogao studentske projekte sa gotovo 20 tisuća KM u 2016. godini, no ipak ne možemo podržati ovo povećanje već visokih troškova studiranja.
– Za akademsku 2018./2019. predložena je cijena semestra od 900KM (za sve studije koji imaju cijenu manju od 900KM) za sve studente koji upisuju studij tj. svi koji studiraju po cijeni od 750KM završit će po istoj. Odluka se odnosi i na studente koji će upisati diplomski studij prvi put. Također smo i protiv ovoga povećanja. Ovo je tek prva stepenica budući da ovakav zaključak mora proći i Senat i Upravno vijeće 2018. godine. Ova odluka će se primjenjivati ukoliko ne bude novca od osnivača i svih ostalih razina vlasti koje bi se trebale uključiti i pomoći rad Sveučilišta. Znamo da se fakultet ne može financirati bez novca, no ovakav rast školarina, a pad upisanih studenata, za nekoliko godina dovest će do toga da Sveučilište u Mostaru neće imati studente te ovim putem javno pozivamo predstavnike i Vlade RH i županija osnivača da se uključe u rad i financiranje jedinog hrvatskog Sveučilišta u BiH. Smatramo da za ovakvo povećanje nisu krive uprave fakulteta, kao ni sam Rektorat, nego isključivo politika obrazovanja koja mora osigurati novac za obrazovanje ako želi mlade i obrazovne ljude, a ne njihov bijeg na zapad.
– Na sjednici je bilo rasprave i za dodatne rokove krajem rujna tj. početkom listopada. Nekoliko profesora predložilo je povećanje cijene ispitnog roka te da samo studenti završnih godina mogu izaći na dodatni rok ukoliko im je ostao jedan ispit. To smo također smatrali neprihvatljivim te smo uz niz argumenata objasnili da to nije moguće, niti pošteno, budući da velik broj studenata radi preko ljeta i tek na dodatnim rokovima mogu polagati ispite. Na kraju rasprave usvojeno je da sve ostane kao i prošle godine.
Moramo napomenuti da je u nepune dvije godine, koliko sadašnji studentski predstavnici predstavljaju studente, nije donešena nijedna odluka na štetu studenata te da je kroz razgovore sa upravom dosta stvari prolongiramo i odgođeno. U više navrata tražili smo i smanjenje cijena potvrdnica, potvrda, ukidanje prijavnica i slično, no zbog lošeg tj. gotovo nikakvog financiranja Sveučilišta to nije bilo moguće. U listopadu, nakon ispitnih rokova i odmora, sazvat ćemo tribinu za sve studente gdje ćemo zajedno proći sve ove stavke i raspravljati o eventualnom djelovanju svih studenata po ovome pitanju.
Svih 11 predstavnika SZ FPMOZ zahvaljuje se na razumijevanju te poručuje da smo dali svoj maksimum i da svi zajedno moramo izboriti veće izdvajanje javnog novca za obrazovanje tj. Sveučilište, a prvi korak će biti dogovor sa svim studentima na spomenutoj tribini.