Home Crna kronika Čak 800 puta jača od marihuane, a nije zabranjena: Ima li u...

Čak 800 puta jača od marihuane, a nije zabranjena: Ima li u BiH “sirotinjske droge”?

SHARE

Nove sintetičke droge koje su mnogo jače i toksičnije od onih “tradicionalnih” već neko vrijeme haraju regionom i uzimaju svoj danak.

Međutim, kako saznajemo, u našoj zemlji, ove vrste droga zasad još nisu toliko popularne.

Kako nam je potvrđeno u Federalnoj upravi policije, iako konstatno rade na suzbijanju narkotržišta u našoj zemlji, policijske agencije još nisu pronašle niti zaplijenile sintetičke kanabinoide u policijskim akcijama, barem kada je u pitanju Federacija BiH.

Ni zapljene niti zabrane 

S druge strane, u Srbiji je nedavno zaplijenjena upravo ova nova droga, sintetički kanabionoid naziva 5F-MDMB-PINACA koji je čak 800 puta jači od obične marihuane i izaziva strašne posljedice po zdravlje ljudi. Javlja se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine. Iz susjedstva je preko Sistema javnog upozoravanja obavijest o pojavi nove droge odmah poslana u sve zemlje Evropske unije, te je ona odmah stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci.

No, to kod nas nije slučaj. Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi policije, ova supstanca nije stavljena na Popis opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i perkusora.

Dakle, ove droge se legalno mogu prodavati na našim prostorima i nije moguće sankcionirati one koje trguju njome. Upravo zbog toga, ali i činjenica da su ovakve supstance znatno jeftinije i koštaju od 10 do 30 KM,  te da se brzo “prilagođavaju” tržištu upotreba ovih opasnih narkotika mogla bi se munjevitom brzinom proširiti i na području naše zemlje.

Osim toga, nove droge su lake su za krijumčarenje, policija ih teško pronalazi, a stopa smrtnosti koju izaziva njihova upotreba je ogromna.

U BiH dosad nisu zabilježeni teški slučajevi intoksikacije ovim drogama, rečeno nam je u Zavodu za alkohol i druge toksikomanije KS, ali su u nekoliko navrata primljeni pacijenti koji su imali neke od novih materija u krvi. Međutim, ukoliko se proširi upotreba ove droge koju još zovu i “sirotinjskom” smrtni ishodi usljed predoziranja bi se mogli značajno povećati. Naime, ove droge izazivaju tešku ovisnost zbog svog produženog dejstva.

Konzumiranje ove nove vrste narkotika nedavno je dovelo do tragičnog kraja petnaestogodišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je uzeo drogu pod nazivom Galaxy. U Srbiji je jedno vrijeme izuzetno bio popularan biljni tamjan zbog čije upotrebe je na desetke osoba hospitalizirano.

I u SAD-u je prošle godine došlo do masovnog predoziranja korisnika droge K2 u Brooklynu. Grad je tada podsjećao na zombi invaziju, a ovisnike o sintetičkim drogama koji su se predozirali policija je nalazila po trotoarima, ulicama i automobilima.

Droga K2 izazvaka haos u Brooklynu                                           FOTO: TWITTER

 

Nakon konzumacije ova vrsta droga značajno oštećuje centralni nervni sistem i izaziva uznemirenost, tjeskobu, zbunjenost, pospanost, halucinacije, konvulzije, pa čak i komu. Također, utječe na rad srca i bubrega, ali i dovodi do bolnih mišića. Istovremeno može dovesti i do gubitka vida i govora.

– Nove droge imitiraju učinak postojećih droga, ali u pravilu su jače i opasnije jer je nemoguće biti siguran u njihovu hemijsku strukturu pa se tako nikad ne zna koje popratne stvari te droge sadrže i kakav će efekat na kraju imati. Tu ima svakakvog smeća – pojašnjavaju stručnjaci iz FUP-a za Faktor.

Najpopularnija među sirotinjskim drogama jeste K2, a ljekari upozoravaju da izostanak nus-pojava kod jedne osobe ne znači da ih nema jer ove droge djeluju u skladu sa genetskim predispozicijama svake osobe pojedinačno.

Nepoznati oblici novih droga

Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sjedištem u Lisabonu iznijela je prošlog mjeseca u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena prijetnja u Europskoj uniji.

U neuobičajenom izveštaju o narkoticima u Evropi, iznijeta je zabrinutost zbog porasta smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

U prosjeku, agencija je identifikovala više od jedne nove psihoaktivne supstance pristigle na tržište EU-a svake nedelje u 2016.

Krajem prošle godine agencija je proučavala više od 620 novih psihoaktivnih supstanci koje su se pojavile prethodnih godina. Ono što posebno zabrinjava jeste da spomenute droge dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, i posebno opasni fentanili koji su 60 puta jači od heroina, a često se s njim i miješaju. Samo neka od uličnih imena za njih glase Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash…