Home Gospodarstvo Ramljak prvi put objavio konkretne poslovne rezultate Konzuma, Ledo Čitluk…

Ramljak prvi put objavio konkretne poslovne rezultate Konzuma, Ledo Čitluk…

SHARE

Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna kuna, a Tisak 805 milijuna kuna, pokazuju prvi nekonsolidirani i nerevidirani podaci koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu

Izvješće je objavljeno u utorak na internet stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i odnosi se na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. lipnja do 10. srpnja.

U njemu su uz ostalo objavljeni i podaci o poslovanju nekih ključnih kompanija koncerna u petomjesečnom razdoblju – podaci o prihodima i operativnoj dobiti odnosno EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), uz napomenu da, budući da još traje revizija financijskih izvještaja za 2016. godinu, nisu mogli biti prikazani podaci za prethodnu godinu za usporedbu.

Uz podatke za Konzum, Konzum BiH i Tisak, maloprodaja i veleprodaja obuhvaćaju i Velpro Centar, koji je u prvih pet mjeseci ostvario prihode od 755 milijuna kuna, te Velpro BiH, čiji su prihodi iznosili 105 milijuna kuna.

Te su tvrtke iz maloprodajnog i veleprodajnog sektora u petomjesečnom razdoblju ostvarile i negativnu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) – Konzum 62 milijuna kuna, Konzum BiH 44 milijuna kuna, Tisak 33 milijuna, Velpro Centar 50 i Velpro BiH 11 milijuna kuna.

No, u izvješću se podsjeća i kako je “maloprodajno poslovanje sezonalno s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine”.

“Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela”, navodi se u izvješću.

Također se ističe kako su “maloprodajna poduzeća koncerna trpila značajna ograničenja likvidnosti (nedostatak novca, a samim time i zaliha) u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon pokretanja postupka”.

Rezultat toga su bile razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju, kaže se u izvješću, ali i dodaje kako se “broj kupaca u međuvremenu oporavio i trenutno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina”.

S druge strane, poslovanje poslovne grupe prehrana je i u promatranom razdoblju ostvarilo solidne poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića.

Tako je segment vode, koji uključuje Jamnicu, Sarajevski Kiseljak i Roto Dinamic, ostvario prihode od 955 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 118 milijuna kuna.

Segment sladoleda i smrnute hrane, koji uključuje Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, u petomjesečnom je razdoblju imao prihode od 768 milijuna kuna i EBITDA 119 milijuna kuna.

Segment ulja i margarina, koji uključuje Zvijezdu i Dijamant, imao je 680 milijuna kuna prihoda i EBITDA od 49 milijuna kuna, dok je segment mesa (PIK Vrbovec) u pet mjeseci ostvario prihod od 665 milijuna kuna i operativnu dobit od 29 milijuna kuna, podatci su iz izvješća.