Home Zanimljivosti Emiratski princ naredio promjenu službenog naziva glavne džamije u ‘Marija, Isusova majka’

Emiratski princ naredio promjenu službenog naziva glavne džamije u ‘Marija, Isusova majka’

SHARE

Pozitivna priča religijske tolerancije i suživota dolazi iz Abu Dhabija, glavnog grada UAE-a.

Kako bi se što bolje promovirala međureligijska tolerancija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, glavna džamija u Abu Dhabiju službeno je preimenovana u džamiju Mariam Umm Eisa, što prevedeno s arapskog znači – “Marija, Isusova majka“.

Središnja džamija se nalazi u Al Mushrifu u Abu Dhabiju. Princ Mohammed bin Zayed Al Nahyanse odlučio na promjenu imena džamije kako bi, prema njegovim riječima, “promovirao društvenu povezanost sljedbenika različitih religija” te “naglasio sličnosti kršćanstva i islama”. Preimenovanje džamije, koja je prije nosila ime šejha Mohammada bin Zayeda, reflektira nastojanje Emirata da budu predvodnici međureligijske tolerancije u tom dijelu svijeta.

Za Abu Dhabi je zanimljivo da se odmah pored preimenovane džamije nalazi i anglikanska crkva sv. Andrije. Nedaleko od nje nalazi se i katolička katedrala sv. Josipa.

Kršćani u ovoj islamskoj zemlji nemaju sva prava kao i dominantni muslimani, ali državnom vrhu i domaćem stanovništvu je prisutnost kršćana jako važna te kršćani, za razliku od Saudijske Arabije, mogu slobodno ispovijedati svoju vjeru u javnosti dok državni vrh sufinancira izgradnju crkava i pastoralnih centara.

“U Ujedinjenim arapskim emiratima trenutno živi preko 200 različitih nacionalisti, koji uživaju sigurnost, mir i suživot, kao što nas naša sveta religija potiče da idemo putem pravednosti, poštivanja drugih i suradnje sa svim ljudima”, objasnio je dr. Mohammed Matar Al Kaabi, koji je u vladi zadužen za vjerska pitanja.

Emiratski kršćani pozdravljaju ovaj potez

“Ujedinjeni arapski emirati su pokazali pravi primjer tolerancije koji se nije zaustavio samo na riječima, nego je i u praksi pokazao da je moguće ostvariti društvenu harmoniju,” izjavio je Bishoy Fakhri, upravitelj Katedralne crkve u Abu Dhabiju.

“Ovo preimenovanje središnje džamije i odavanje poštovanja Mariji, Isusovoj majci je istinska gesta ljubavi i mira, koja će, nadam se, biti primjer i mnogima u svijetu”, dodao je Ibrahaim Farouk iz Koptske pravoslavne crkve u Abu Dhabiju.

Podsjećamo da je princ Mohammed bin Zayed prošle godine posjetio papu Franju kako bi zajedno razgovarali o religijskoj toleranciji u ovoj regiji.

Za sve one koji ne znaju: Ujedinjeni Arapski Emirati su ustavna federacija sedam emirata, ustanovljena 1971. Iako je islam službena religija u Emiratima, nacionalni ustav garantira slobodno ispovijedanje svake religije. Nakon što su već sagrađene katoličke, anglikanske i protestantske crkve u Abu Dhabiju, 2015. je izdana građevinska dozvola za izgradnju prvog hinduističkog hrama u Abu Dhabiju. Zanimljivo je da državljani Emirata čine samo oko 25% ukupne populacije, dok ostatak čine stranci, što je u konačnici pridonijelo kozmopolitskom karakteru Abu Dhabija i otvorenosti domaćih stanovnika.