Home Kultura Vojarna u mjestu na međi Hercegovine od Bosne gdje je Hitler služio...

Vojarna u mjestu na međi Hercegovine od Bosne gdje je Hitler služio vojni rok za Austro-Ugarske i dobio prvi čin

SHARE

Stare priče, prenošene sa koljena na koljeno govore da je najveći zločinac u povijesti čovječanstava Adolf Hitler služio vojsku i zaradio prvi čin u Kalinoviku, u tvrđavi koju je sagradila Austrougarska.

Vijugavom urušenom kaldrmom, vjerovatno zaostalom od prvih graditelja, dolazi se u nekadašnju austrougarsku kasarnu. Važno vojno mjesto danas je sablasno prazno, urušeno i zapušteno.

Mjesto gdje je, prema pričama, najveći zločinac 20. stoljeća prvi put vojnički unaprijeđen možda po mnogima i nije zaslužilo bolju sudbinu nego da oko 90 godina kasnije bude pretvoreno u štalu, gdje će lokalni čobani čuvati svoja stada.

“Ne znam ništa o tvrđavi, osim da su je izgradili Austrougari te da je u njoj služio Hitler”, priča je koju je, među prvim je iznio u javnost, Slavko Sladoje nekadašnji načelnik općine Kalinovik.

Kalinovik, prijeratna opština sa manje od 5000 stanovnika koja je bila jedna od najslabije naseljenih u BiH, danas je još više opustjela. Vijugavim putem od Dobrog Polja, koje se nalazi na cesti između Sarajeva i Foče, do Kalinovika u dužini od 35 kilometara.

Ovo, u planini smješteno mjesto (Kalinovik se nalazi na oko 2.000 metara nadmorske visine) i prije rata bilo je ozloglašeno kod regruta JNA. Navodno je služenje vojnog roka na poligonu Meka Brda – drugom najvećem vojnom poligonu u Evropi i četvrtom u svijetu, bilo zbog surovih uvjeta čak i za JNA prestrog režim – najstroža kazna za svakog vojnika.

Svaki regrut JNA znao je za priču o tome da je i Hitler služio vojsku u Kalinoviku. Priču koju su sa koljena na koljeno prenosili Kalinovičani.

“Ovo je faktički bila prva linija odbrane Austrougarske monarhije. I Adolf Hitler je služio vojsku ovdje. Čak je u našoj tvrđavi, kažu stariji, dobio čin narednika”, posvjedočio je tada  Sladoje za Nezavisne, ali je potvrdio da ne postoji nijedan pisani trag o tome.

Priča o Hitleru u Kalinoviku nastavlja da živi, pa se tako u skromnoj turističkoj ponudi ovoga mjesta koja je predstavljena na web stranici Turističke organizacije Kalinovik i sada može pronaći podatak da postoje predanja da je Hitler baš u gradiću koji je na međi Bosne od Hercegovine služio vojsku.

Internet zajednica na forumima otišla je korak dalje, pa se često i povede rasprava u kojem bh gradu je tvorac holokausta služio vojsku. Mnogi su spremni tvrditi da je Mostar mjesto gdje je Hitler dobio osnovne lekcije iz vojne oblasti, a postoji i niz drugih mjesta za koje mještani tvrde da je, prema predanju, nacistički vođa služio vojsku u njima.

Zvanična iteratura priznaje da je Hitler kao kurir dobio čin kaplara, ali ne u bosanskim vrletima nego na ratištu u Belgiji. Prema svim saznanjima,službenim dokumentima i papirima Hitler nije u Prvom svjetskom ratu bio u BiH, a ne postoji pisani trag da ju je tokom života posjetio.

Izvor: hip.ba | mojahercegovina.com