Home Društvo Bebina kakica kaže puno o njenim budućim sposobnostima

Bebina kakica kaže puno o njenim budućim sposobnostima

SHARE

ČUDNOG li modernog svijeta kad se pamet vidi u bebinoj peleni.

Baš to tvrde stručnjaci sa Sveučilišta White Chapel u Sjevernoj Karolini koji su uspjeli povezati mikrobe iz kakice s budućim razvojnim stupnjem i inteligencijom naših najmanjih.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biological Psychiatry, u kojem se tvrdi da su ljudska tijela sastavljena od različitih mikrobioma koji se sastoje od mikroorganizama, a koji mogu imati ogroman utjecaj na razvoj bebe. Uspjeli su dokazati vezu između sastava crijeva bebe i njihovih budućih kognitivnih sposobnosti, tako što uzimali uzorke njihove stolice te godinu nakon toga mjerili njihov kognitivni razvoj. Djeca s većom raznolikošću mikroba pokazala su slabije kognitivne vještine.

“Ovo je prvi put da je netko pokušao dokazati povezanost između mikrobnih zajednica i kognitivnog razvoja kod ljudi. Jednostavno smo pokušali shvatiti utječu li bakterije na razvoj mozga djece ili ne. Drugi čimbenici u razvoju mozga mogu uključivati ​​različite prehrambene hranjive tvari, a iako su rezultati u preliminarnoj fazi, oni sugeriraju da rana intervencija može biti ključ optimizacije kognitivnog razvoja kod dojenčadi”, objasnila je jedna od autorica istraživanja, profesorica Rebecca Knickmeyer.

Istraživanje je svakako otvorilo vrata za daljnja razmatranja o tome utječe li mikrobiološka flora dječjih crijeva na druge aspekte razvoja djeteta, uključujući njihove buduće socijalne vještine, anksioznost, možda čak i autizam.

“Ovi rezultati upućuju na to da veza između crijevnih mikroba i razvoja, ponašanja i inteligencije stvarno postoji, no ovo je tek početak nove ere istraživanja jer je znanstvena zajednica tek nedavno krenula bolje istraživati ljudsku mikrobiologiju u odnosu na ponašanje i razvoj”, zaključili su.

Samo da znate da je sve ovo tek u povojima pa ne morate odmah zavirivati u njihovu pelenu. Prostim okom nećete vidjeti ništa osim tipičnog sadržaja.