Home Društvo Tradicionalni 451. skokovi sa Starog mosta: Festival mladosti, hrabrosti i ljepote

Tradicionalni 451. skokovi sa Starog mosta: Festival mladosti, hrabrosti i ljepote

SHARE
“Tačan broj skakača još uvijek ne znamo, to će biti poznate tek poslije ljekarskih pregleda. Očekuju se skakači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i naravno iz naše zemlje. Nažalost, nema skakača sa Kosova, zbog problema sa vizama. Ipak, očekujemo između 50 i 60 skakača”, kazao je Mirsad Deda Pašić.

Najveća legenda mostarskih skokova Emir Balić predstavio je peteročlani žiri u kojem se osim njega nalaze Mirsad Deda Pašić, dugodišnji šampion skokova na noge, Enver Novaković, sportski radnik i bivši skakač, Benaid Kalajdžić, dugogodišnji skakač i Alica Jakirović, umjetnik i skakač.

“One koji se prijave na sam dan skokova, a nismo sigurni u njihovu sposobnost vodimo na skakaonicu od deset metara, ako to ne prođu, vraćamo ih. Na skokovima je uvijek primarna sigurnost, a skokovi su festival mladosti, hrabrosti i ljepote”, kazao je Semir Drljević Lovac, predsjednik kluba, naglasivši i kako u septembru dolaze u Mostar najbolji svjetski skakači iz ovoga vijeka, a naši su skokovi iz 16. vijeka.

Ovogodišnji skokovi održavaju se uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i kantonalne Turističke zajednice. Za sigurnost skakača brinut će se Interventna spasilačka služba Mostar.

Semir Drljević Lovac kazao je i kako dolaze tri ekipe koje snimaju dokumentarne filmove o mostarskim skokovima, a kako neće biti direktnog prenosa jer se pokazalo da je veći efekat kad se svim televizijama dopusti da rade reportaže.

Uz organizaciju Skokova sa Starog mosta uvijek ide i niz popratnih manifestacija, kao što su turnir u tavli, a ove godine je i novitet organizacija kulturnog festivala koji organizira Alternativni omladinski kulturni centar.