Home Zanimljivosti Ovih 10 pasmina imaju najjači zaštitnički instinkt prema svom vlasniku

Ovih 10 pasmina imaju najjači zaštitnički instinkt prema svom vlasniku

SHARE

Svakom psu, bilo čistokrvnom ili mješancu, njegov je vlasnik čitav svijet i čovjek mu tu ljubav maksimalno treba vratiti.

Neke pasmine posebno su zaštitnički nastrojene, a doznajte kojih je to 10 pasmina pasa čiji su pripadnici spremni učiniti sve za svoje vlasnike.

1. Akita

Akita je izuzetno odana i čvrsto se veže uz vlasnika, a uz to i vrlo inteligentna. Ova pasmina poznata je i po svom izrazito zaštitničkom ponašanju i prema svojim vlasnicima i prema svom domu te je vrlo oprezna prema strancima. Ukoliko u svoj dom često primate goste, dobro razmislite je li Akita pravi pas za vas, a najbolje će biti za savjet pitati stručnjaka za ovu predivnu pasminu.

2. Napuljski mastif

Ovaj veličanstveni pas slavan je po svojoj neustrašivosti, a poznate su i priče o napuljskim mastifima koji su bili spremni dati vlastiti život kako bi spasili svoga vlasnika. Sukobit će se i s medvjedima, bikovima i jaguarima ako je potrebno pri čemu ih štiti njihova vrlo opuštena koža koja im pomaže da izbjegnu ozljede. Napuljskog mastifa dok je još štene jako je važno socijalizirati s djecom, odraslima i drugim životinjama jer prema strancima mogu biti agresivni. Ova pasmina preporučuje se samo iskusnim vlasnicima pasa jer njeni pripadnici mogu biti dominantni i tvrdoglavi.

3. Chow chow

Pasmina potiče iz Kine gdje je uzgojena za skupljanje i čuvanje stada, lov i vuču. Zbog njihovog preslatkog izgleda mnogi ih uspoređuju s medvjedićima, ali iza te medene pojave krije se pas kojeg se treba pažljivo odgajati kako bi se izbjegao bilo kakav oblik agresivnosti. Chow chow se obično veže uz jednog ili dva člana obitelji, a s obzirom na to da nije izrazito energičan, odličan je kućni ljubimac za stan te su mu dovoljne kraće šetnje.

4. Rotvajler

Pasmina uzgojena u Rimskom carstvu za čuvanje i zaštitu stoke. Dok su okruženi svojom obitelji, rotvajleri su skloni luckastom ponašanju, ali u društvu stranaca bit će na oprezu i zaštitnički nastrojeni. Rana socijalizacija i dresura potrebni su kako rotvajler ne bi postao agresivan. Svako tko ima rotvajlera ili ga želi nabaviti, mora imati na umu da je to vrlo inteligentan, radni pas kojem je potrebno puno kretanja i mentalne stimulacije.

5. Bordoška doga

Još jedna pasmina s izrazito zaštitničkim instinktom prema svom vlasniku koja je za njega spremna riskirati vlastiti život. Bordoška doga je vrlo inteligentan pas koji će puno dobiti ako ga se dresira i socijalizira od rane dobi te je divan kućni ljubimac koji obožava svoju obitelj.

6. Doberman

Prema kralju elegancije među psima mnogi osjećaju strahopoštovanje, ali riječ je zapravo o vrlo privrženom psu koji obožava biti u blizini svoga vlasnika te voli osjetiti njegov dodir i maziti se. Dobermani djeluju ozbiljno i oštro, ali zapravo znaju biti itekako luckasti. Prema strancima su pak često rezervirani te su sposobni osjetiti je li neka osoba opasna. Ako osjete opasnost, u nekoliko će se sekundi iz luckastog psa pretvoriti u zaštitnika i neće oklijevati da učine sve kako bi zaštitili svog vlasnika.

7. Njemački ovčar

Najpoznatiji policijski i vojni psi, njemačkim ovčarima u genima je štititi svoju obitelj. Pravilan trening i socijalizacija vrlo su važni za njemačkog ovčara jer u suprotnom može postati vrlo agresivan. Njemački ovčar ne voli ljenčariti i najsretniji je kada je u pokretu i kada može potrošiti silnu energiju koju ima. Ako mu se to ne pruži, naći će razbibrigu kopajući po smeću, žvačući namještaj ili radeći druge nepodopštine.

8. Pirinejski planinski pas

Uzgojen za život sa stadima ovaca i da ih štiti od predatora, pirinejski planinski pas je prijateljski raspoložen i dobar prema svima dok ne osjeti opasnost. Čim nanjuši opasnost ovaj divan gorostas počet će lajati i, ako bude potrebe, bit će spreman pokazati agresivnost. Njegova duga, gusta dlaka zahtijeva redovito četkanje i uređivanje kako se ne bi zapetljala. Odlični su kućni ljubimci, ali treba ih pravilno trenirati i socijalizirati jer su skloni dugom i glasnom lajanju ako ih se ne nauči da to nije u redu.

9. Belgijski ovčar Malinois

Eksplozija energije – tako se najbolje može opisati belgijski ovčar Malinois. Ukoliko nemate vremena svaki dan posvetiti nekoliko sati treniranju i istrčavanju psa, onda ova pasmina nije najbolji izbor za vas. Važno je naglasiti i da svako tko želi belgijskog ovčara Malinoisa mora biti iskusan vlasnik pasa. Pripadnici ove pasmine imaju izrazito jaki zaštitnički instinkt te bez čvrstog vodstva i dresure mogu postati vrlo agresivni te ozbiljno povrijediti i druge kućne ljubimce i ljude. Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.

10. Bulmastif

Uzgojen je da štiti posjede što znači da je vrlo oprezan kada je riječ o nepoznatim ljudima, dok će prema svojoj obitelji uvijek biti pun ljubavi. Bulmastifa je važno početi trenirati dok je još štene jer kada odraste može biti vrlo nezgodno nositi se s njim, naročito zbog njegove veličine. Bulmastifi su tihi psi i rijetko kada laju, pa kada čujete da vaš ljubimac laje, obratite pažnju na to jer vas vrlo vjerovatno želi na nešto upozoriti. Koliko je zaštitnički nastrojen, govori činjenica da je spreman žrtvovati vlastiti život kako bi zaštitio svog vlasnika i dom. Ovaj pouzdani čuvar ima i vrlo nježnu stranu te se obožava maziti.