Home Auto Porsche povlači 22.000 auta zbog ilegalnog softvera u motoru

Porsche povlači 22.000 auta zbog ilegalnog softvera u motoru

SHARE

Njemačke vlasti zabranile su u četvrtak registriranje novih vozila Porscheovog modela Cayenne 3.0 TDI zbog otkrića ilegalnog softvera u motoru koji utječe na rezultate ispušnih plinova, a oko 22.000 vozila koja su već u prometu diljem Europe pozvano je u radionice na izmjene.

“Prilikom ispitivanja na traci aktivira se program koji postiže više temperature u motoru čime se postiže manja emisija dušikovih oksida, što u normalnom prometu inače nije realno pa su i rezultati lažni“, rekao je ministar prometa Alexander Dobrindt.

Troškove preinake spornog softvera preuzima koncern iz Stuttgarta.

Motor Cayennea 3.0 TDI proizvodi se u kompaniji Audi koja je, kao i Porsche, dio koncerna Volkswagen.

Ministarstvo prometa je još početkom mjeseca optužio Audi za ugradnju softvera za manipuliranje vrijednosti ispušnih plinova u taj tip motora.

Dobrindt smatra da motori, koji su sa spornim softverom ugrađeni i u druge modele koncerna, mogu i bez manipulacija zadovoljiti norme ispušnih plinova kategorije 6.

“Zato je potpuno neobjašnjivo zašto se sporni softver nalazi u motorima koji zadovoljavaju norme“, istaknuo je ministar.

Skandal oko ispušnih plinova, koji je prije dvije godine otkriven kod Volkswagenovih vozila u SAD-u i koji je koncern dosad stajao oko 22 milijarde eura, je potekao upravo u istražnom odjelu Audija odakle se sporni program proširio i na ostale marke ovog koncerna, smatraju istražitelji.

Osim skandala oko manipulacije koncentracije štetnih tvari u ispušnim plinovima, njemačku automobilsku industriju odnedavno potresa i skandal oko navodnog stvaranja ilegalnog kartela vodećih proizvođača.

Kritičari njemačkoj politici predbacuju da je godinama “žmirila na jedno oko“ kada su pitanju propusti u njemačkoj automobilskoj industriji.

Stručnjaci smatraju da bi ovi skandali mogli trajno našteti jednom od najvažnijih njemačkih izvoznih proizvoda, automobilima “made in Germany“.