Home Zanimljivosti Zašto trebamo jesti kruške

Zašto trebamo jesti kruške

SHARE

Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Također imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snizuju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina, govori nutricionistica Darija Vranešić Bender i navodi razloge zbog kojih je dobro jesti kruške.

Reguliraju probavu – lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.

Preveniraju konstipaciju (zatvor) – olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.

Zanimljivo je da kruške Viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Reguliraju šećer u krvi – topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.

Čuvaju srce – kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi, piše Zdrava Krava. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

Smanjuju stres – prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer ‘hrane’ živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.