Home Kultura FOTO: U Vitini otvorena izložba fotografija Perice Biške

FOTO: U Vitini otvorena izložba fotografija Perice Biške

SHARE

Mladi fotografski talent Perica Biško je sinoć u Konobi Vištica dobio priliku održati svoju prvu samostalnu izložbu fotografija “Priroda U Objektivu”. Svoje fotografske početke napravio je u rodnoj Vitini slikajući njezine prirodne ljepote koje su ga oduvijek oduševljavale pa je upravo iz tog razloga ovo mjesto odabrao za svoju prvu izložbu. Sigurno nećete požaliti ako odvojite vrijeme za posjet Pericinoj izložbu u prekrasnom ambijentu Konobe Vištica u Vitini gdje ćete imati priliku razgledati i kupiti njegove slike kao bi krasile zidove vaših kuća.

Ovaj mladi fotograf, član Foto kluba Fokus Ljubuški opčinjen je pejzažima i do sada je sudjelovao na izložbi fotografija članova Foto kluba Fokus koja je bila uvrštena u službeni program svečanog obilježavanja Dana općine Ljubuški. Tom izložbom, članovi kluba su nesebično na uvid dali svoj rad i time pokazali koliko vole svoj grad.

Biško je sudjelovao na raznim natječajima, a njegove fotografije krase stranice kalendara koji već drugu godinu za redom izdaje foto klub, a na kojima je ovjekovječena sva raskoš i bogatstvo iskonskih ljubuških ljepota. Svoje radove uglavnom objavljuje na facebooku i web stranici kluba, a i Ljubuški portal ga redovito prati i koristi njegove fotografije za svoje članke.

Ovo mu je prva samostalna izložba i nadamo se da će biti uspješna te će pridonijeti kreativnom razvoju mladog talenta u usponu. Kako nam je otkrio, na izložbi se okupila populacija koja voli i razumije fotografiju, članovi Foto kluba Fokus pa pohvale ali i kritike imaju jednu jaču dimenziju. Oni su ga na neki način motivirali i podržali za ovu samostalnu izložbu. Svoju zahvalu Perica je uputio Fokusovcima na podršci za organizaciju te sponzorima izložbe; Toniju Kraljeviću, ministru financija u Vladi ŽZH, Viti Borasu, vlasniku Konobe Vištica te STR Milano iz Vitine.

„Izložba se sastoji od tridesetak mojih uglavnom pejzažnih fotografija, a najčešće su mi destinacije i inspiracija Ljubuški i moja Vitina. Prošle godine sam počeo slikati ljude u narodnim nošnjama te tako promovirati narodne običaje našeg kraja, a u zadnje vrijeme sve me više privlači fotografija lova na munje. Ja sam amater fotograf i ovim se bavim isključivo iz hobija, ali se nadam da ću se još usavršiti u svojim fotografijama. Izložba u mom rodnom mjestu je ono najmanje što mogu učiniti za svoju Vitinu jer su moji fotografski počeci ovdje“, rekao je Perica Biško te posebnu zahvalu uputio svojoj supruzi Ivani, ona mu je najveća podrška i da nema njezino razumijevanje i podršku ne bi bilo ni ovih prekrasnih fotografija.

Kako sam Perica kaže tvrđava hercega Stjepana mu je najdraža slika jer mu je nju uz naše prirodne ljepote najdraže fotografirati i koliko je god puno puta išao gore uvijek se rado vraća i istražuje njene nove kompozicije.

„Ovo je njegova prva samostalna izložba i dosta je napredovao jer prati svjetski poznate fotografe. Njegov napredak se vidi u samoj kompoziciji, prati odsjaj i svjetlo, a što se tiče obrade tu je dosta kritičan jer nastoji da fotografija ima poseban štih. Smisao fotografije je da kada ju gledate da se možete na njoj odmoriti, da nije naporna za oči, a mogu reći da su Perine fotografije upravo takve. On pazi na detalje, rijetko kada će doći na lokaciju i od prvog puta odraditi ono što je naumio te uvijek kaže kako ćemo se drugi put vratit. Bez obzir što on tvrdi da mu je to samo hobi, uvjeren sam da je ovo puno više. On je fotograf koji daje sve od sebe i krenuo je u dobrom smjeru zato što ima puno ljubavi prema fotografiji“, rekao je Goran Primorac, Pericin prijatelj iz srednjoškolskih dana koji se također bavi fotografijom i kad god uhvati slobodno vrijeme ide s njim fotografirati.

„Perine slike mi se jako sviđaju, školovao se preko interneta i ima dobar pogled. Ono što je na naučio to je objedinio u jednu cjelinu. Na svojim fotografijama nije puno eksperimentirao s bojama nego se drži realnih okvira fotografije i boja. Njegove fotografije su mi jako drage i najviše mi se sviđa što je prirodan i nema puno odstupanja od prirodnog“, rekao je Ivan Bebek Acan, tajnik Foto kluba Fokus te nam pokazao kako su mu se najviše dojmile dvije fotografije; mlade djevojke u mlinici, crno-bijela fotografija jer on voli takve fotografije i takvu igru svjetlosti kojom se može naglasiti puno i Starog mosta u Mostaru zbog odsjaja boja.

Pericu smo pitali za buduće planove pa je rekao kako se uključio u projekt Bolji život koji se organizira u utorka u gradskom parku u Ljubuškom gdje će na štandu prodavati svoje fotografije, a sav prihod od prodaje slika ide udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Duga” Ljubuški.

Autor: LJportal.com