Home Kultura I ove godine trodnevnica i bogat kulturno-zabavni program za sv. Stjepana na...

I ove godine trodnevnica i bogat kulturno-zabavni program za sv. Stjepana na Hardomilju

SHARE

U prigodi slavlja svog nebeskoga zaštitnika svetoga Stjepana i ove se godine Hardomiljčani pripravljaju trodnevnom duhovnom obnovom u organizaciji Župe i samostana sv. Ante Humac-Ljubuški, a prigodan kulturni program na velikom platou pred grobljem i u Zavičajnom domu u sklopu proslave već jedanaestu godinu organizira odbor pod vodstvom MZ Hardomilje i uz podršku udruga Staro Hardomilje i Baština.

 

Kulturni program započinje u nedjelju 30. srpnja kada će se ispred Zavičajnog doma na Starom Hardomilju organizirati II. Pjesnički maraton.

Duhovna priprava za susret i sam blagdan počinje u ponedjeljak 31. srpnja svetom misom koju predvodi fra Stipan Klarić.

Program trodnevnice započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. U 20 sati je otvaranje skupne izložbe ljubuških slikara u Zavičajnom domu na Starom Hardomilju i promocija knjiga O znam ja i Dah istine Marijane Lavrić i slikovnice Divan mladić Petar Barbarić Ane Bubalo.

U utorak 1. kolovoza, misno slavlje predvodi: fra Rade Vukšić, zlatomisnik, a nakon mise slijedi klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U srijedu 2. kolovoza, na uočnicu blagdana sv. Stjepana misu ima fra Dario Dodig, a nakon mise na platouispred crkve će se upriličit predstava “Rodijaci” koju izvode glumci HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak.

Na sami blagdan, u četvrtak 3. kolovoza, misno slavlje predvodi dr. fra Mladen Rozić, a liturgijsko slavlje uveličat će župni zbor s Humca.

Nakon misnog stavlja slijedu bogat kulturno-zabavni program. Druženje Hardomiljčana uz jelo i piće u ponudi svadbenog salona “Ohio” svirkom uživo popratit će Duo Dos Locos.

Duhovna priprema u organizaciji Franjevačkog samostana i župnog ureda Humac odvija se hardomiljskoj područnoj crkvi – kamenoj ljepotici. Sve se to događa u starom dijelu sela – na brdu s kojega su se zbog zaobilaženja u elektrifikaciji koja se tada provodila, Hardomiljčani spustili i napravili nove kuće u podnožju brda uz plodno polje pokraj rijeke Trebižat.

Program proslave pogledajte OVDJE.

 

Draga braćo i sestre, poštovani župljani, pred samim smo blagdanom našega zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika na Hardomilju. Želimo se svi, i staro i mlado, duhovno pripremiti. Zato svake godine organiziramo Trodnevnicu s bogatim sadržajem kako bi spremo, čista srca i radosno proslavili našega zaštitnika.

Poziv na milosrđe je nadahnuće koje trebamo crpiti za svoj duhovni život. Kada bi barem malo bilo više milosrđa medu nama sve bi izgledalo drugačije. To je želja Gospodnja, njegove Crkve, pape Franje, ali i svih nas da se u tome trebamo izgrađivati, usavršavati, oplemenjivati.

U jednom od svojih duhovnih nagovora o milosrđu papa Franjo ističe: “Milosrđe je srce Boga. O tome ovisi naše vjerničko određenje. “Zato je važno za vjerodostojnost Crkve da ona živi i svjedoči milosrđe. A Crkva to smo svi mi. Poziv nam je da se obnovimo i rastemo u hrabroj, velikodušnoj i stvarnoj ljubavi. Svaki trenutak je prilika za rast u svetosti. „Gospodin nam daje snage da plivamo protiv struje. To je dobro za srce, ali za to treba imati hrabrosti. Gospodin kršćane nije izabrao za male stvari.

Najbolji primjer Božjega milosrđa se očituje u našem zaštitniku sv. Stjepanu. Dok je bio mučen on nije osuđivao, proklinjao, ružno govorio, očajavao, kritizirao, nego praštao, molio za neprijatelje da im Bog to ne uzme za grijeh. Preko njega se očitovalo Božje milosrđe. Zato bih željeli da se molite pred kipom sv. Stjepana i da vas primjer njegova sveta života nadahnjuje.

Dok budete sudjelovali svake večeri na duhovnom programu i primanju svetih sakramenata potrebno je se “odlučiti za rast u svetosti i hraniti se evanđeljem i euharistijom, kako bismo gradili pravedniji i solidarniji svijet” ističe papa Franjo (14. 1. 2016.)

Želja nam je da ovo vrijeme iskoristite na duhovnu nadogradnju. Neka sve obitelji i svi iz obitelji sudjeluju svake večeri na molitvenom programu. Posebno mislimo na naše stare i bolesne da im vi možete donijeti Boga milosrđa i ljubavi.

S tim mislima, željama i molitvama na sve vas zazivamo Božji blagoslov po zagovoru našega zaštitnika sv. Stjepana.

Vaši humački fratri