Home Kultura FOTO: Održan II. Pjesnički maraton na Starom Hardomilju

FOTO: Održan II. Pjesnički maraton na Starom Hardomilju

SHARE

II. Pjesnički maraton, manifestacija koja je okupila pjesnike i ljubitelje pjesničke riječi, upriličena je večeras u prostorijama Zavičajnog doma na Starom Hardomilju. Održana je u organizaciji udruga “Staro Hardomilje” Ljubuški, Udruga “Baština” Ljubuški, Mjesna zajednica Hardomilje, uz potporu Društva književnika Herceg-Bosne. Maraton je započeo zalaskom sunca i trajao dok je god bilo raspoloženih pjesnika za čitanje svoje poezije. Bio je to susret sviju koji su željeli predstaviti svoju poeziju ljubiteljima lijepo pisane riječi bez obzira jesu li do sada objavili knjigu pjesama ili nisu.

Na platou ispred Zavičajnog doma svojim prijateljima pjesnicima prvo se u ime domaćina i organizatora obratio prof. Mate Grbavac koji im je ispričao ukratko povijest sela Hardomilje i kulturna zbivanja koja se ovdje odvijaju već jedanaest godina za redom.

„Meni je zadovoljstvo što se drugi put na Starom Hardomilju održava Pjesnički maraton i što pred sobom mogu vidjeti dvadesetak pjesnika koji šire Hrvatsku riječ i postali su dio Hrvatske kulture“ kazao je Grbavac te pozvao sve koji u budućnosti žele promovirati nešto od svojih pjesama da je tu za njih ova manifestacija.

„Bit će te uvijek rado primljeni, ni gladni ni žedni, uživat ćete u poeziji koja je vrhunac književnog stvaranja. Mene su učili, a i ja sam tako učio druge, da se sa što manje riječi što više kaže, u tijesno s riječima široko s mislima“, rekao je prof. Mate te otvorio maraton.

„Pozdravljam ovu manifestaciju i Društvo književnika Herceg-Bosne će i u buduće podržavati ovu manifestaciju jer je to jedina manifestacija koju podržavamo u Ljubuškom i sve zahvaljujući književniku Mati Grbavcu“, rekao je Ivan Sivrić koji je na pjesničku večer došao nakon što je zajedno s ostalim Ivanima u Kupresu oborio Guinnissov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

„Vidio sam javni poziv preko interneta, danas sam prvo bio na Kupresu na ovoj manifestaciji Ivana pa sam se uputio na Hardomilje. Iskreno ni sad ne znam kako sam uspio doći i gdje sam, imam navigaciju koja me je dovela ovdje i jako sam sretan što sam s ovim divnim pjesnicima“, rekao je pjesnik Zdravko Mlakić koji je na pjesnički maraton došao iz Essena.

Tijekom pjesničke večeri promoviran je i jedna CD pjesama iz zbirke poezije „Okvir za Ljubav“ pjesnika Ante Tomića, a program je vodila Antonela Marinović Musa.

Cilj ovakve manifestacije je promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina početnika i iskusnih pjesnika.

Program se nastavlja u ponedjeljak 31. srpnja svetom misom koju predvodi fra Stipan Klarić, započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. U 20 sati je otvaranje skupne izložbe ljubuških slikara u Zavičajnom domu na Starom Hardomilju i promocija knjiga O znam ja i Dah istine Marijane Lavrić i slikovnice Divan mladić Petar Barbarić Ane Bubalo.