Home Kultura U Grudama će 10. kolovoza zapjevati Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i...

U Grudama će 10. kolovoza zapjevati Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i Dalmatino

SHARE
Grude će 10. kolovoza biti središte Hercegovine i šireg okruženja. Četiri glazbene legende tog će dana zapjevati u Grudama, a razlog je promocija knjige i nosača zvuka “Ganga – S izvora glas”.

Zapjevat će tako Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Alen Nižetić i Dalmatino, što samo po sebi svrstava ovaj događaj među jedan od najvećih u Grudama ikad. Iza ovog događaja stoji Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti “Davorija” iz Gruda, na čelu s braćom Damirom i Jurom Milošem, poznatim po “Božićnom silu” u Grudama koje okuplja najveće etnoglazbenike iz BiH i okruženja.

Tradicijsko pjevanje

Jure Miloš, mlađi od dvojice glazbeno nadarene braće, sudjeluje u brojnim etnoglazbenim projektima i neumorno radi na očuvanju kulture baštine i tradicije ovih prostora. Promovirao je gangu, gusle, diple i druge etnoglazbene stilove čak i u Americi u kojoj je održavao predavanja. Za Večernji list Miloš je objasnio što će se sve događati u Grudama. – Ispred crkve sv. Katarine u Grudama, 10. kolovoza, od 20 sati održat će se promocija knjige i CD-a “Ganga – S izvora glas” koja se odnosi na izvorno tradicijsko pjevanje Hercegovine i Imotske krajine, gangu. U sklopu promocije knjige i CD-a održat će se i koncert Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Alena Nižetića i Dalmatina, a pozivaju se svi koji mogu doći odslušati predstavljanje knjige i CD-a kao i koncert, govori nam Jure Miloš, poznati hercegovački etnoglazbenik koji iza sebe ima nekoliko snimljenih CD-ova, stručnih radova, organiziranih događaja, nagrada… Pisani dio ovog vrijednog djela radio je Ante Kraljević. – Predstavljači i recezenti bit će neki od najznačajnijih znanstvenika iz svijeta gange poput dr. sc. Anđelka Mijatovića, doc. dr. sc. Damira Zorića i drugih, govori nam organizator velikog projekta u Grudama.

Ganga, haiku s kamena

Miloš je kazao kako ćemo najvažnije o novoj knjizi i CD-u na kojemu se nalaze izvedbe od 22 gangaša i 1 gangašice čuti na samom događaju, a otkrio je one najzanimljivije detalje kako bi se oni koji žele doći upoznali s onim što ih očekuje u noći kada ganga, haiku s kamena, dobiva još jednu višu, stručnu dimenziju. – Sami projekt obuhvaća izvođače s područja zapadne Hercegovine i Imotske krajine, dakle iz sve četiri općine/grada Zapadnohercegovačke županije i susjednog grada Imotskog u Republici Hrvatskoj. Knjiga “S izvora glas” koncipirana je kao jedan kraći priručnik o gangi. Iznijet će najvažnije znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, gangi kao stihu, podijeli gange prema vrsti, kao i druge važne pojave i termine o našoj izvornoj pjesmi koja je dio kulture i umjetničke baštine naroda s ovoga krševitog područja, govori Miloš. Istaknuo je kako je CD antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve.