Home Vijesti STIGAO TOPLINSKI VAL I TRAJAT ĆE DUGO! Knin prvi u Hrvatskoj dosegnuo...

STIGAO TOPLINSKI VAL I TRAJAT ĆE DUGO! Knin prvi u Hrvatskoj dosegnuo 40 stupnjeva, na jugu Hercegovine do 41 stupanj

SHARE

Toplinski val, četvrti po redu ove godine, stigao je do Hrvatske. Prvi grad u zemlji koji je dosegao 40 Celzijevih stupnjeva je Knin. U Metkoviću je u 14 sati izmjereno 38 stupnjeva, Splitu, Imotskom, Zemuniku i Sinju 37 itd. Temperature su u drugom dijelu popodneva u mnogim krajevima nastavile rasti, a za nekoliko sati znat ćemo koje su maksimalne dnevne temperature zabilježene danas.

DHMZ je izdao upozorenje za toplinski val kojega u cijelosti možete pročitati ovdje.

Za jug Dalmacije MeteoAlarm je za danas istakao crveni, najviši stupanj upozorenja.. U tumaču crvenog stupnja upozorenja stoji:

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.”

Vezano uz kombinaciju temperature zraka i vlažnosti zraka, DHMZ izdaje prognozu osjeta ugode što možete pratiti ovdje.

Današnji dan samo je početak dugog razdoblja izrazito visokih temperatura zraka. Već sutra mjestimice očekujemo obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda. Mnogi dijelovi Dalmatinske zagore imat će 40°C ili  više, a 40°C vjerojatno će se doseći i ponegdje uz obalu!

Ekstremne vrućine pratit će nas minimalno 8 dana, a mogućnost promjene vremena počinje se pojavljivat tek oko 10. kolovoza. Svakako pratite savjete i upozorenja nadležnih službi. Razdoblje pred nama očito je opasno za zdravlje građana, ali i za dio biljnog i životinjskog svijeta.

U utorak se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežito sunčano vrijeme, a tijekom dana uz malu do umjerenu oblačnost.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navodi se da će vjetar biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će iznositi između 15 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stupanj.

 

Na snazi ostaje narandžasti meteoalarm.

 

Liječnici upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz domova, a zbog iznimno visokih temperatura nadležni upozoravaju poslodavce da su dužni izvršiti preraspodjelu radnog vremena i tako zaštitit zdravlje radnika, prenosi N1.