Home Politika Plenkovićev tajni plan: Nagovoriti Gotovinu da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika RH!?

Plenkovićev tajni plan: Nagovoriti Gotovinu da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika RH!?

SHARE

Plenkovićeva je želja, a njegovi poznavatelji tvrde i životna misija, nagovoriti legendu Domovinskog rata, generala Antu Gotovinu, da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika RH na izborima 2019. godine. Predsjednik HDZ-a je pritom duboko svjestan, da je to gotovo nemoguća misija, jer general Gotovina je i do sada imao takvih ponuda  s desnog i s lijevog političkog pola, koje je odbijao

Istodobno dok je trajala drama oko toga, hoće li ministar obrane, Damir Krstičević, povući svoju ostavku, u strogoj tajnosti i u najužem krugu najodanijih ljudi predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, započela je velika operacija kodnog nazva – „Generala za predsjednika Hrvatske“, tvrde izvori bliski samom vrhu vladajuće stranke.

Naime, Plenkovićeva je želja, a njegovi dobri poznavatelji tvrde i životna misija, nagovoriti legendu Domovinskog rata, generala Antu Gotovinu, da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika RH na izborima 2019. godine. Predsjednik HDZ-a je pritom duboko svjestan, da je to gotovo nemoguća misija, jer general Gotovina je i do sada imao takvih ponuda i to s desnog i s lijevog političkog pola, koje je glatko i bez ikakvog razmišljanja odbijao. Čak je prije prošlih predsjedničkih izbora, u Milanovićevom SDP-u, postojala ideja da se generalu Gotovini ponudi da bude njihov kandidat za predsjednika RH. To je bilo u vrijeme kada su odnosi na relaciji tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića, bili na najnižim granama, baš kakvi su danas odnosi na relaciji aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i aktualnog šefa Vlade, Andreja Plenkovića.

U nagovaranju generala Gotovine da prihvati SDP-ovu kandidaturu, najaktivniju ulogu je imao general Ante Kotromanović, koji slovi za jednog od najboljih Gotovininih prijatelja. Danas, sličnu ulogu u nagovaranju i lobiranju da general Gotovina prihvati ponudu premijera Plenkovića da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika RH na izborima 2019., prema tvrdnjama izvora iz vrha stranke, ima jedan drugi general, isto tako blizak Gotovinin prijatelj, Damir Krstičević, ministar obrane u Plenkovićevoj vladi.

Kakve li slučajnosti, general Gotovina se upravo ovih dana spominjao u medijima kao ključna osoba koja je nagovorila Damira Krstičevića da povuče ostavku na mjestu ministra obrane, što je ovaj i učinio. Hoće li Krstičević biti uspješan i u nagovaranju Gotovine da pristane ponovno zaplivati burnim političkim vodama u Lijepoj našoj, tek trebamo vidjeti.

Plenkovićeva (ne)moguća misija

Dakle, iako je Plenković svjestan svoje (ne)moguće misije, kao i činjenice da je general Gotovina odlučan u tome da se ne želi baviti nikakvim drugim poslom osim uzgajanja tuna, premijer se do zadnjeg trenutka iskreno nada da je situacija za nagovaranje generala Gotovine kako bi napokon zakoračio u visoku politiku, danas puno zrelija nego ikad do sada. Jer, vojnički rečeno, i danas se naša zemlja nalazi pred velikim olujama, na sreću ne više vojnim, no, naša zemlja je duboko ideološki podijeljena, više nego ikada prije, a uz to se nalazi u izrazitoj gospodarskoj krizi. Pritom je afera Agrokor i dalje velika nepoznanica u smislu kakve sve još štete može prouzročiti hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim građanima.

Najkraće rečeno, Hrvatskoj su potrebne duboke i bolne reforme koje do sada nije bila u stanju provesti niti jedna vlada, bilo desna ili lijeva, a kako stvari sada stoje, to neće poći za rukom ni aktualnoj, a sigurno ni onoj poslije nje. U tom kontekstu, aktiviranje generala Gotovine u političkom smislu, bio bi golem kapital ne samo onoj političkoj opciji koja bi uspjela u toj nemogućoj misiji, nego i svima drugima, jer legenda Domovinskog rata, Ante Gotovina, podjednako pripada svima nama i oko njega i njegovih zasluga nema podjela ni dilema.

„Zamislite samo da takva osoba jednoga dana postane predsjednik RH, kakav bi to moralni poticaj bio za cijelu državu“, kaže nam jedan visokopozicionirani član HDZ-a. On pritom upozorava da se operacija „Generala za predsjednika Hrvatske“, ne provodi zbog nekakve osvete premijera Plenkovića prema aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, čiji odnosi, ruku na srce, nisu ni malo bajni. No, ta činjenica je  potpuno minorna i sada i ubuduće, u kontekstu spomenute inicijative.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kada bi se general Gotovina, kojim slučajem, prihvatio kandidature, nema nikakve sumnje da bi pobijedio na izborima, bez obzira tko bi mu bili protukandidati, jer za njega ne bi glasali samo simpatizeri HDZ-a, nego i SDP-a, ali i svih drugih političkih stranaka i opcija. U tom slučaju, oko  Gotovine kao mogućeg kandidata za predsjednika RH, mogao bi se postići najširi politički konsenzus, bez obzira bio on kandidat lijeve ili desne opcije, dodaje naš sugovornik.

I Milanović bi podržao Gotovinu

On je uvjeren da bi se u tom slučaju bivši čelnik SDP-a, Zoran Milanović, o kojem politički kuloari bruje da će se gotovo sigurno kandidirati u ime svoje stranke za predsjednika RH, odrekao kandidature kada bi Gotovina bio jedan od kandidata. „Milanović i Kotromanović toliko cijene generala, da sam siguran kako bi i oni sa simpatijama prihvatili i podržali Gotovininu kandidaturu“, uvjeren je naš izvor.

No, unatoč svim tim činjenicama, odlučnost generala Gotovine da se ne želi politički angažirati, toliko je snažna da ova najnovija tajna misija premijera Plenkovića u ovom trenutku djeluje kao paučina na jakom vjetru. No, Plenković je uvjeren da bi se generala moglo uvjeriti i „slomiti“, kada bi on shvatio da u tom konkretnom slučaju nije riječ ni o kakvom natjecanju, nego naprosto o – imperativu! Hrvatskoj politici je danas potreban general Gotovina, da u miru ostvari velike pobjede za dobrobit naše zemlje, baš kao što je bio potreban u Domovinskom ratu da Lijepu našu oslobodi od neprijatelja.

Najjači Plenkovićev adut je u ovom trenutku njegovo strpljenje, i on do zadnjega neće odstajati. A ako u svojoj inicijativi i ne uspije, malo tko će mu zamjeriti. Mnogi će reći – vrijedilo je pokušati, jer od generala Gotovine nikada ne treba odustajati. Jedino će mu opasno zbog toga zamjeriti aktualna predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović. No, i sa Gotovinom i bez njega, njihovi odnosi se bitnije neće poboljšati. Duboko su toga svjesni i na Pantovčaku i u Banskim dvorima…

izvor:7dnevno.hr