Home Politika Ništa ne rade, troše milijune i imaju veće plaće od premijera BiH?!

Ništa ne rade, troše milijune i imaju veće plaće od premijera BiH?!

SHARE

Iako su im mandati istekli još prije osam godina, šestorica od sedam članova Komisije za koncesije BiH redovno svaki mjesec prime oko 3.500 KM. Jednom članu Komisije mandat je istekao 2015. godine, dok su dvojica, i to sedamdesetpetogodišnji Mustafa Ramić iz Brčkog i sedamdesetčetvorogodišnji Đoko Slijepčević iz Banjaluke, odavno, zbog godina života stekli uvjete za mirovinu, pišu “Nezavisne novine”.

Natječaj za izbor sedam novih članova Komisije raspisan još u svibnju prošle godine, međutim do dan danas nije završen, odnosno Vijeće ministara BiH i pored toga što je prije godinu dana dobio listu uspješnih kandidata, još nije predložio parlamentu BiH listu za imenovanja.

“Ne znam zbog čega se natječaj ne završava i zašto se ne imenuju novi članovi. Nisam se prijavio na natječaj, tako da ne znam dokle je sve stiglo i te informacije bi trebalo imati Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH”, rekao je Hamed Mešanović, predsjednik Komisije za koncesije BiH, koja je poznata po tome što do sada nije izdala još ni jednu jedinu koncesiju iako godišnje potroše oko milijun KM.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Nezavisne novine nisu uspijele saznati zbog čega se natječaj ne završava, a na pismeno postavljena pitanja odgovor nisu dobili ni nakon sedam dana. Prema neslužbenim informacijama, prijedlog za imenovanje članova Komisije za koncesije do sada je dva puta bio pred ministrima Vijeća ministara, ali je oba puta povučen s dnevnog reda.

Jedan od razloga za povlačenje, kako neslužbeno saznaje banjalučki list, bio je taj što su pojedini ministri za imenovanje željeli predložiti kandidate mimo redoslijeda na listi, a što, opet, s druge strane neki nisu željeli prihvatiti.

Izvjesno je da će biti imenovana po tri člana iz RS i FBiH te jedan iz Brčko distrikta, a među onima koji će sasvim sigurno dobiti petogodišnji mandat u ovoj komisiji je i PDP-ov Zoran Đerić, aktualni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, navodi list.

Na istekle mandate članova Komisije za koncesije već godinama upozoravaju i revizori koji su i u svom posljednjem izvještaju naveli da je šestorici članova mandat istekao 2009. godine, a jednom 2015. godine.

“Također, napominju da su neki od članova Komisije stekli uvjete za umirovljenje po osnovu godina života, sukladno odredbama Zakona o radu u institucijama BiH, ali ni po ovom pitanju nisu poduzimane aktivnosti”, naveli su revizori.

Komisija za koncesije BiH, koja od početka svog postojanja nije izdala niti jednu koncesiju, prošle godine potrošila je 946.575 KM, od čega je na plaće potrošeno 717.782 KM. Na smještaj članova Komisije za koncesije BiH koji nisu iz Banjaluke prošle godine potrošeno je 30.600 KM, a na odvojeni život 17.214 KM, dok je njamnina za smještaj ove institucije plaćena 72.000 KM.