Home Društvo Jel’ im ovo ćaćino? Prvorazredni skandal u Dućama, na državnoj cesti usred...

Jel’ im ovo ćaćino? Prvorazredni skandal u Dućama, na državnoj cesti usred mjesta osvanuo privatni semafor!

SHARE

Svašta smo u Hrvatskoj vidjeli, svega smo se nagledali, ali da čovjek dobije svoj privatni semafor, i to pravi pravcati, što se nadkriljuje nad cestom kao nad velikim gradskim raskršćem, e, to još nismo vidjeli. To je čak i za ovu zemlju previše.

Semafor je niknuo u Dućama, i to preko noći. Doslovno. Niknuo je pred hotelom “Plaža”, višekatnim zdanjem o kojemu smo u “Slobodnoj” već pisali kao o najvećoj ovogodišnjoj turističkoj investiciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Investor je jurio za rokovima – i o tome smo pisali – pa nije na vrijeme za sezonu uspio izgraditi planirani pothodnik, kako bi gosti, njih oko dvije stotine, nesmetano mogli prelaziti cestu, državnu, Jadransku magistralu. Hotel je, naime, izgrađen uz iznimno prometnu dionicu, jednu od najprometnijih u državi, što gostima i vlasniku nesumnjivo predstavlja veliki problem. Koji je odlučio riješiti postavljanjem semafora.

Zebra je ostala u šumi

Semafor je postavljen u noći s četvrtka na petak, do zore su trajali radovi, izvodili su ih djelatnici osječke tvrtke “Elektromodul”, da bi već u petak popodne semafor bio u funkciji. A funkcionirao je na sljedeći način: gost bi došao do semafora, stisnuo bi na njemu tipku za promjenu svjetla i svjetlo bi se promijenilo. Zeleno pješacima, crveno vozilima, nasred Magistrale. I to bez pješačkog prijelaza, zebra je očito ostala u šumi. Odakle su i došli postavljači semafora.

Dućani su ostali šokirani. Zacrvenjelo im se pred očima. Kao i svim ostalim vozačima koji kroz Duće prolaze. Semafor na državnom pravcu, bez najave, bez upozorenja i bez zebre, semafor koji prednost daje pješacima, gostima privatnog hotela kako bi sigurno iz spavaće sobe do plaže mogli stići, postavljen je samo zato što je gazda hotela tako htio.

Prije nego krenemo s izjavama, odnosno pokušajima prikupljanja izjava, još jednom napomenimo da pričamo o semaforu. Dakle, ne o lusteru, ne o vrtnom patuljku, ne o garaži s mercedesom, ne pričamo ni o žirafi, jer i žirafu je gazda za svoj gušt mogao kupiti pa je svečano, kao onomad u Jagodini, otvoriti, nego pričamo o semaforu, uređaju za signalizaciju i regulaciju prometa, prvi put postavljenom 10. prosinca 1868. godine ispred britanskoga Parlamenta.

Nešto poslije, zapravo 149 godina poslije, evolucijski semaforski krug je zatvoren, u Dućama, pred privatnom kućom.
Da bi se semafor postavio, to se valjda uči još u vrtiću, potrebne su neke dozvole. I prethodna mjerenja. Obrazloženja. Atesti. Ništa od toga semafor u Dućama nema, a i zašto bi imao kad on nije društveni, naš, nego privatni, njegov.

Razgovarajući s djelatnicima omiške ispostave Hrvatskih cesta shvatili smo kako oni pojma nemaju odakle gazdi hotela pravo na semafor. Čuli su, vele, za nekakvu dozvolu, ali u njoj se, tvrde, nikakav semafor ne spominje.

‘Ima tko je plaćen, tko se potpisuje…’

– Ovo je strašno, ovako na svoju ruku postaviti semafor definitivno je nezabilježen slučaj – komentiraju u omiškoj ispostavi Hrvatskih cesta, nisu odgovorni, pa ne žele s imenima u novine, ima tko je za plaćen, tko se potpisuje i gdje treba i gdje ne treba.

Navodnu dozvolu za postavljanje semafora, onu u kojoj se nikakav semafor ne spominje, supotpisali su, priča se, Ivo Zekan i Neven Matijević, visokorangirani dužnosnici splitske ispostave Hrvatskih cesta. Prvi nam se nije javljao na telefon, a drugi nas je ljubazno uputio na glasnogovornicu HC-a Tamaru Pajić. Nije, kaže, ovlašten davati izjave.

Tamara Pajić, na žalost, nije bila dostupna, pa smo tako ostali i bez službenoga objašnjenja. Neslužbeno, međutim, saznajemo, kako je gazdi dućkoga hotela prešutno odobreno da napravi to što je napravljeno. Radili su, čujemo, telefoni, išlo se i do Zagreba, halo Pantovčak i slične stvari, da bi na koncu semafor dobio sve dozvole. Bez iti jednog papira, kako se to u Hrvatskoj već i radi.

– Općina Dugi Rat izdala je suglasnost za građevinske radove u noći sa četvrtka na petak, i to nakon što smo inzistirali da dobijemo na uvid suglasnost Hrvatskih cesta. No, o kakvim je točno radovima riječ nismo bili informirani – napominje u izjavi za “Slobodnu” Pave Tomić, dugoratski komunalni redar.

Nakon brojnih poziva ogorčenih mještana sljedeću noć, a sad smo već u noći s petka na subotu, odrađeni su novi radovi, ovaj put, svjedoči Tomić, bez ikakve općinske dozvole.

– Za nove radove nismo znali, nitko od nas nikakvu novu suglasnost nije tražio – ističe čuvar komunalnog reda u općini Dugi Rat.
Novi radovi označili su privremeni preokret u priči s dućkim semaforom. Semafor je, naime, uklonjen. Opet doslovno prekonoći.

Tko ju je nacrtao, ne zna se

Postolja su ostala, ali su svjetla izvađena. No, zato se zebra pojavila. Tko ju je nacrtao, ne zna se. U tvrtki “Elektromodul” zamoljeni smo da na izjave sačekamo do ponedjeljka, a u Hrvatskim cestama, neslužbeno kad ne može drukčije, rečeno nam je kako je HC gazdi hotela izdao suglasnost za nove izvanredne radove, bez da se navodi što ti radovi podrazumijevaju. Pa su nacrtali zebru. A mogli su i žirafu.

Vlasniku hotela Andri Tomasoviću nije bilo baš najjasnije otkud novinarski interes za semafor u Dućama.

– Zar nema interesantnijih i atraktivnijih tema za pisanje?

– Teško da išta može biti zanimljivije od privatnoga semafora.

– Ma kakav privatni semafor, ovo je bila potreba za čitavo mjesto!

– Možda, ali to bi trebali mjerodavni prosuđivati, a ne vlasnik hotela.

– Recite vi meni je li znate da je na tome mjestu u zadnjih deset godina bilo pet teških sudara?!

– Na nekim drugim mjestima u Dućama bilo ih je još i više, pa tamo nema semafora.

– O tome vam ja i pričam.

Zašto ste ga skinuli, ako je legalan?!

– Znači, trebalo bi semafore postaviti svakih sto metara?

– Samo kažem da treba učiniti sve da se spriječe nesreće i da se poveća sigurnost građana, posebice pješaka. Umjesto da divljaci voze 150 kilometara na sat, da ih se ograniči barem na 80.

– Zar nije policija ta koja bi trebala brinuti o sigurnosti, zamislite na što bi to sličilo kad bismo svi radili što nas je volja?

– Ja sam radio sve prema projektu, slobodno provjerite.

– Niste, semafor vam nema dozvolu.

– Imam dozvolu za treptač, pješački prijelaz i mjerač brzine.

– Ali nemate za semafor?!

– Nisam ni rekao da je semafor u redu, ali ovo i nije semafor nego treptač

– Kako nije?! Pa radio je u petak cijelo popodne?!

– Ne vjerujem, ali provjerit ću.

– Zašto ste ga iduću noć skinuli, ako je sve prema propisima?

– Zar vi zaista mislite da bismo radili nešto bez dozvola. Pa pješački prijelaz je tu davno ucrtan, uostalom ima pješačkih koliko hoćete na magistrali.

– Hoćete li napraviti pothodnik, kako je planom i predviđeno?

– Za pothodnik ćemo još vidjeti nakon sezone.

– Očito će Duće umjesto obećanog pothodnika nakon ljeta dobiti semafor…

– Cijela Dalmacija profitirala je mojim hotelom, a vi se uhvatili nečega što svugdje postoji i što za cilj ima samo povećati sigurnost ljudi. U hotelu trenutačno imam 250 gostiju i moja je dužnost da tim ljudima omogućim siguran prijelaz preko ceste, a i svi ostali građani ga taj prijelaz mogu koristiti.