Home Vijesti Kupališta na Kravici i Čeveljuši zadovoljavaju standarde za kupanje

Kupališta na Kravici i Čeveljuši zadovoljavaju standarde za kupanje

SHARE

Tijekom ljetnih mjeseci aktualizira se tema zdravstvene ispravnosti voda za kupanje, a Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. „tradicionalnim kupalištima“.

Ispitivanja na Čeveljuši i Kravici

Ispitivanja na rijeci Trebižat se provode na dvije lokacije – Kravica i, od 2017. godine, na Čeveljuši.

Od lipnja do kolovoza se dva puta mjesečno, putem ovlaštenih laboratorija, uzimaju uzorci i rade ispitivanja parametara, od kojih su za kvalitetu voda za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (ukupne koloformne bakterije, Escherichia coli, crijevni enterokoki). Rezultati analiza su dostupni javno i na web stranici Agencije, navode iz ove ustanove.

Rezultati trenutnih ispitivanja mikrobioloških parametarana na kupalištima Kravice i Čeveljuša zadovoljavaju standarde za kupanje, kazali su iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

Kupanje na vlastitu odgovornost

Unatoč tome što su dosadašnje analize pokazale kako se sigurno kupati na rijeci Trebižat, navode kako je svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost.

Potrebno je naglasiti da je uz vodno tijelo prisutan određeni broj izravnih kanalizacionih ispusta i divljih deponija koje mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu voda za kupanje, kao i to da još uvijek nisu definirani podzakonski akti na osnovu kojih bi Općine mogle proglasiti kupališne zone koje bi onda bile propisno obilježene, ograđene i sustavno nadgledane. Do tada, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost, objašnjavaju iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Idealan za rashlađivanje

Veliki broj kupača iz Hercegovine u vrijeme velikih vrućina je upravo na rijeci Trebižat potražio rashlađenje. Rijeku smatraju čistom, te dovoljno hladnom za osvježenje.

Smatraju kako vrijeme koje bi potrošili u čekanju na prelazak granice, mogu potrošiti na kupanje i uživanje u prirodi. U blizini većih kupališta se nalaze mjesta na kojima je moguće kupiti hranu i piće. Također, mogu uživati u vožnji kanuima i drugim atrakcijama.

bljesak.info