Home Gospodarstvo Otkrivena tajna stara više od četvrt stoljeća: Kako su se pred rat...

Otkrivena tajna stara više od četvrt stoljeća: Kako su se pred rat devize iz BiH odlijevale u Hrvatsku

SHARE

Hrvatski biznismen i bivši vlasnik firme Dukat Luka Rajić je svojevremeno izrekao antologijsku rečenicu nove hrvatske elite: “Ne pitajte me za prvi milion, sve drugo ću vam reći”.

Zadnji milijun Luka Rajić inkasirao je 2007. godine, kad je bivše socijalističko poduzeće Dukat prodao francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura. Svi drugi milijuni su sa stajališta javnosti nezanimljivi, dosadni. Krave daju mlijeko, a Luka Rajić je iz tog mlijeka muzao milijune, piše portal 24sata.hr.

Tajna onog prvog slična je tajnama svih hrvatskih novobogataša. Prema raširenoj priči, koju Rajić nikad nije htio službeno potvrditi, on je navodno bio jedan od ključnih aktera u promjeni jugoslavenskih dinara za devize u BiH. Bio je vozač kamiona u Dukatu pa je uz taj posao lagano švercao.

Rajić je na početku privatizacije kupio 20.000 maraka dionica Dukata. Sav dug za autoprevozničke usluge pretvarao je u vlasništvo, sve dok 1994. nije postao većinski vlasnik. Moglo bi se reći da je kasnije sve išlo lako, ali to ne bi bilo korektno prema Rajiću.

Mnogi su tajkuni, naime, tih godina dobili više preduzeća od Rajića, neki su dobili i vrednije komade portfelja, ali Rajić je bio najsposobniji i najpametniji. Unaprijedio je Dukat. Poslove su mu vodili najbolji menadžeri, razdvajao je pitanje vlasništva od pitanja upravljanja, pa se na kraju povukao iz biznisa kao kunski milijarder.

Ljubo Ćesić Rojs, bivši general Hrvatske vojske je na sličnom poslu, vozeći autobus od Hercegovine do Njemačke, stekao solidan imetak već prije rata. Metodičan i ozbiljan, zaradio je solidan novac te kupio hladnjaču i nekoliko kamiona. Uvozio je jeftini sir iz Češke pa ga prodavao po višoj cijeni u Jugoslaviji.

Sir koji je onda prodavao po 40 kuna, odnosno oko 10 KM, navodno se i danas, četvrt vijeka kasnije, prodaje po istoj cijeni. No Rajiću se prilika života pružila raspadom Jugoslavije, kad je Hrvatska prešla na vlastitu valutu, hrvatski dinar.

U Hrvatskoj su ostale tone bezvrijednih jugoslavenskih dinara, za koje su se u BiH mogle dobiti njemačke marke, dolari i druge vrijedne valute. Taj je posao rađen uz podršku hrvatskog državnog vrha, Ministarstva financija, carine i policije.