Home Društvo Tomislav Jonjić o pozdravu “Za dom spremni” koji se nekima neće svidjeti

Tomislav Jonjić o pozdravu “Za dom spremni” koji se nekima neće svidjeti

SHARE

TOMISLAV JONJIĆ, jedan od čelnika stranke Neovisni za Hrvatsku i zastupnik te stranke u Skupštini Grada Zagreba, komentirao je dvojbe oko pozdrava Za dom spremni i uključio se u raspravu o (ne)kažnjavanju zbog tog pozdrava.

RIMSKI POZDRAV I „ZA DOM SPREMNI!“

“Iz perspektive čovjeka koji je puno puta napisao i kazao kako rimski pozdrav (saluto romano) već svojim nazivom pokazuje da nije hrvatski, i kako se njime kite samo provokatori i budale, vjerujem da smijem kazati ono što se i mnogim prijateljima možda „na prvu“ ne će svidjeti:

Pozdrav „Za dom spremni!“ nije nikakav „stari hrvatski pozdrav“, jer se on u tom obliku i na taj način nije upotrebljavao nikad prije ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske.

Moje stajalište o tom pokretu i o toj državi izraženo je u nekim knjigama i u velikom broju znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka. Ovdje ga zato ne ću ponavljati niti ću o njemu potanje raspravljati: onaj koga to zanima, može u ruke uzeti te knjige i te tekstove.

No, pozdrav „Za dom spremni!“ ratni je pozdrav jedne postrojbe Hrvatske vojske u osloboditeljskom Domovinskom ratu.

Može se raspravljati o tome kako je i zašto ta postrojba osnovana; može se raspravljati odakle je preuzeta njezina ikonografija i simbolika, ali se o zakonitosti te postrojbe i o zakonitosti njezinih simbola ne može raspravljati, baš kao što se ne može raspravljati o opravdanosti, zakonitosti i veličini Domovinskog rata!

Zato svaki Hrvat treba skandaloznim smatrati svaki pokušaj da se oznake HOS-a uklanjaju s bilo kojeg pedlja hrvatskih zemalja.

To bi bila kapitulacija koja se ne smije trpjeti, i oko toga je nužna suglasnost svih nas, dakle: suglasnost i onih koji ne dijele moje mišljenje da načelo slobode – načelo koje ispovijedamo u svom programu (www.neovisni.hr) – znači da smo duboko svjesni kako se protiv ideja bori idejama i kako se nikakvom zabranom i nikakvom represijom ne može postići sloboda i blagostanje svakog pojedinca i svake skupine u slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi!