Home Društvo Zalio vas je ‘slap’ iz nečije klime? Vlasniku prijeti novčana kazna, ali...

Zalio vas je ‘slap’ iz nečije klime? Vlasniku prijeti novčana kazna, ali postoji jedan uvjet…

SHARE

Prije neki dan sjedim u kafiću, baš guštam uz prvu kavu, kad mi se nešto počne slijevati niz kosu. Pomislim kako se možda radi o onoj osvježavajućoj “kišici” koju posljednjih godina imaju pojedini ugostiteljski objekti, no onda vidim da se radi o nečem drugom. S balkona na neboderu u čijem se prizemlju nalazi kafić, iz vanjske jedinice klimatizacijskoguređaja curi voda. U stvari, ne curi nego teče u slapovima! Zanima me sankcionira li itko ovakvo, necivilizirano ponašanje – pita nas čitateljica.

Postavljanje klimatizacijskog uređaja po fasadama stambenih zgrada nije regulirano zakonskim propisima, jer da jest, postavljanje uređaja po fasadama na način na koji se oni danas postavljaju bio bi reguliran, jednako kao i osiguranje uvjeta prikupljanja kondenzata.

Jedini propis koji je najbliže regulirao nadzor nad stambenim zgradama je Zakon o građevinskoj i komunalnoj inspekciji, a unutar tog propisa stoji kako bi ovlaštenje za nadzor, kad je u pitanju ovaj problem, trebali imati komunalni redari, odnosno kontrolirati gdje cure kondenzati iz klima i zašto ne završavaju u posebnim posudama ili u oborinskim odvodima.

Naime, člankom 51. spomenutog Zakona je, među ostalim, regulirano da komunalni redar ima pravo i obvezu „uklanjanja zahvata u prostoru koji nije građenje“, a svima je jasno da kondenzirana voda koja slobodno curi iz klimatizacijskih uređaja postaje latentna opasnost za sigurnost prolaznika kojima prijeti proklizavanje.

Iz Komunalnog redarstva Grada Splita rekli su nam da oni reagiraju po dojavama za curenje iz klimatizacijskih uređaja, ali isključivo kad voda završava na javnoj površini. U takvim slučajevima izlaze na teren, a nesavjesnog vlasnika stana mogu “rebnuti” kaznama od 500 do 1000 kuna, dok su mandatne kazne upola manje.

Ako vam, pak, tendu ili, što je još gore, vaš balkon konstantno vlaži voda iz klimatizacijske jedinice na katu poviše, komunalce tu ne možete zvati u pomoć. Preostaje vam to riješiti lijepim riječima ili – nikako.