Home Gospodarstvo EKOLOŠKA KATASTROFA PRESUŠIO TREBIŽAT: Iz JP EP HZ – HB tvrde...

EKOLOŠKA KATASTROFA PRESUŠIO TREBIŽAT: Iz JP EP HZ – HB tvrde da nisu krivi

SHARE

Prije nekoliko godina pokrenuta je priča o gradnji brane i tada su lokalni mještani upozoravali na slične scenarije.

Jedna od poznatijih riječnih hercegovačkih ‘ljepotica’ je Trebižat. Duga 51 kilometar, teče kroz nekoliko općina, a ljudi ju zovu različitim imenima, no riječ je o istoj rijeci. Završava u Neretvi.

U vrelim ljetnim danima često je izvor osvježenja za lokalno stanovništvo, a i koristan pomoćnik u rastu poljoprivrednih dobara.

Iako je rijeka prekrasna i o njoj je napisano puno lijepih tekstova, ovo nije jedan od njih.

Ovo je tekst o smrti rijeke ili barem o početku te smrti.

Naime, prije desetak dana rijeka je ponovno presušila na dijelu od Peć Mlina prema Klobuku. Smrad je nepodnošljiv, a u ostatcima nekadašnjeg korita ostala je samo jedna mala bara.

Naš je fotoreporter zabilježio ružne fotografije koje svjedoče presušivanju. Rijetki lokalni mještani koje smo sreli žele ostati anonimni, ali prstom upiru u politiku i elektroprivredu.

Najodgovorniji zbog ovih ružnih prikaza prema riječima mještana su upravo u elektroprivredi jer su usprkos otporu mjesnih stanovnika odlučili graditi branu koja je prouzrokovala štetu.

Dio od Peć Mlina prema Klobuku, odnosno, Dabrnja kako je tamo zovu, nema vodu, a dijelovi koji dolaze ispod imaju zbog izvora Klokun. Ovaj dio koji je zahvatila nestašica vode uzrokuje probleme poljoprivrednicima koji se muče pokušavajući vodu okrenuti uzvodno kako usjevi ne bi bili oštećeni.

Iz Županijskog zavoda za poljoprivredu neslužbeno nam je rečeno kako je moguće da je kriva brana jer do sada nije dolazilo do suše.

Iz JP EP HZ-HB su nam kazali kako oni nisu krivci zbog presušivanja rijeke. U izjavi za Dnevnik.ba, glasnogovrnica ovog javnog poduzeća je kazala kako oni nikako ne mogu biti krivi. “Svi naši objekti koje gradimo su izgrađeni u skladu sa zakonom i svim potrebnim propisima. Ovakva sušna godina jasno pokazuje o čemu se tu radi. Izgradnja brane i naših objekata nije prouzrokovala nikakve probleme.

Naša brana trpi posljedice nestašice vode i mi također stojimo u mjestu. Iako nemamo ovlasti da to proglasimo, slobodno možemo reći da se radi o ekološkoj katastrofi koju uz biljni i životinjski svijet trpi i naše poduzeće. Priča da je brana prouzrokovala sušu nema smisla jer ako nema brane onda ni naši objekti ne mogu valjano funkcionirati i to i nama stvara probleme. Cijela ova godina je u hidrometeorološkom smislu sušna i mislimo da je to problem – zaključuje glasnogovornica ovog poduzeća.

Bilo da se radi o ‘grijehu’ elektroprivrede ili o nemaru nadležnih institucija, jedno je sigurno. Ovakvi prizori su žalosni i uvod su u siguran početak kraja jedne od naših najljepših riječica.

Dnevnik.ba Foto: Ivan Crnjac